Grænsekontrol og dårligt image afskrækker syrienskrigere

Markant færre tager til Syrien og Irak for at kæmpe for terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Irakiske soldater forsøger at tilbageerrobre det vestlige Mosul fra Islamisk Stat. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)

Det er blevet sværere for terrorgruppen Islamisk Stat at rekruttere udenlandske krigere til at kæmpe i Syrien og Irak.

Færre rejser nemlig til Syrien og Irak, oplyser efterretningstjenester i blandt andet Sverige, Frankrig, Tyskland, Belgien, Tunesien og USA.

Også i Danmark er antallet af personer, der tager til Syrien og Irak for at kæmpe i borgerkrigen, faldende, vurderede PET i en rapport fra februar.

I 2013 tog 66 personer til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat. I 2014 var tallet faldet til 37, oplyste PET dengang.

Fra oktober 2015 til april 2016 tog kun 10 personer af sted, oplyser PET.

Dårligt image skræmmer krigere

Terrorbevægelsen Islamisk Stat er trængt både i Syrien og Irak, hvor en amerikansk-ledet koalition mod IS har reduceret terrorgruppens territorium markant.

Senest har irakiske og kurdiske styrker indledt en offensiv mod storbyen Mosul, hvorfra Islamisk Stats såkaldte kalifat blev proklameret i 2014.

- Islamisk Stats image er blevet skadet, forklarer Magnus Ranstorp, terrorekspert og leder terrorforskning på Forsvarshøjskolen i Stockholm.

- Det er ikke så let eller fedt at være i konfliktområdet længere. Mange billeder og vidnesbyrd viser, hvor hårdt det er, siger Magnus Ranstorp.

Sværere at komme ind i Syrien

Det er også blevet sværere for udenlandske krigere at krydse grænsen fra Tyrkiet til Syrien. Blandt andet fordi IS ikke længere kontrollerer en række områder ved grænsen, siger Magnus Ranstorp.

- Før var det en motorvej, hvor man let kunne komme ind. I dag skal man have veletablerede kontakter.

Da trafikken var på sit højeste, krydsede 2000 udenlandske krigere den tyrkiske grænse til Syrien om måneden, skrev Washington Post i september 2016. Siden er tallet faldet til 50 personer om måneden.

Ved hjælp af information fra udenlandske efterretningstjenester har Tyrkiet samlet en liste med 40.000 navne, der er forbudt indrejse til Syrien. I 2014 var der kun 5000 navne på listen.

Finansiering

Det er en dyr affære at være syrienskriger - og det er ikke kun éns liv, man betaler med. Det koster også penge, forklarer Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshøjskole.

- Islamisk Stat beder sine rekrutter om at medbringe finansering.

Krigere fra Danmark :

  • Mindst 135 personer er rejst til at kæmpe i Syrien og Irak siden sommeren 2012.

  • Det dækker primært over folk, men udenlandsk baggrund, men også danske konvertitter.

  • Op mod 10 procent er kvinder.

Facebook
Twitter