Grænselukning i Venezuela: Derfor vil Maduro ikke lade nødhjælp komme ind

Mange venezuelanere lever i fattigdom og sulter, imens nødshjælpslastbiler holdes tilbage ved grænsen.

Nødhjælp fra USA er afvist ved grænsen til Venezuela. (Foto: RAUL ARBOLEDA © Scanpix)

Gennem de seneste års politiske krise i Venezuela har der været forskellige beretninger om, hvordan folk sulter, og at der er mangel på helt basale dagligvarer i landet.

For nogle venezuelanere har det endda stået så galt til, at de må spise fordærvet kød eller leve af skrald.

Set i det lys kan det virke besynderligt, at landets siddende præsident, Nicolás Maduro, aktivt forhindrer nødhjælp i at komme ind i Venezuela.

De seneste uger har lastbiler med nødhjælp stået og ventet på at kunne krydse grænsen til Venezuela, men Maduro har nægtet dem adgang.

Forklaringen på det finder man i Maduros skepsis over for de vestlige lande, særligt USA, der forsøger at blande sig i situationen i Venezuela. Det fortæller Morten Heiberg, der er professor på Københavns Universitet.

- Nicolás Maduro står stejlt på landets suverænitet og vil ikke lade andre lande bestemme, hvad der skal ind og ud. Derudover siger han, at Venezuela ikke er et land af tiggere, og at udlandet overdriver krisen i Venezuela for at frembringe Maduros fald, forklarer han.

Maduro afhængig af de fattiges troskab

Sidste år vandt Nicolás Maduro præsidentvalget i Venezuela, men mange anså det ikke for at være frit og mener derfor, at det var ugyldigt. Siden valget ser præsidentens opbakning ud til at være faldet støt.

Ikke desto mindre er der stadig en vis opbakning til Maduro blandt landets fattige, fortæller Morten Heiberg.

- Mange borgere har været fuldstændig marginaliseret i forhold til at deltage i politiske handlinger og valg. Med Maduro og særligt hans forgænger, Hugo Chavez, fik millioner pludselig en stemme, siger han.

- I de fattiges selvforståelse har styret taget hånd om de fattige. Så når præsidenten appellerer til, at man skal afvise udenlandsk hjælp i et land som Venezuela, har det en stærk appel, og det skal man ikke undervurdere, siger Morten Heiberg.

Han understreger dog, at det er svært at vurdere, hvor stor opbakningen til Maduro er.

Appel til nationalfølelse fungerer delvist

Nicolás Maduros håb om politisk overlevelse bygger på opbakning fra militæret, men også fra de fattige.

Her er der stadig nogen forståelse for Maduros afvisning af nødhjælp.

- Det kender vi jo fra mange andre lande, der har været udsat for sanktioner og så videre. De befolkningsgrupper, der bliver ramt hårdest af de sanktioner, der bliver indført, er i virkeligheden dem, der bakker mest op om den siddende regering. Det kan virke ulogisk, men det er en dynamik, vi har set i mange lande.

- Her appellerer man til en form for nationalfølelse, som er fordelagtig for styret, fordi de fattige føler, at styret har givet dem en stemme, siger Morten Heiberg.

Foreløbigt er der i hvert fald lange udsigter til, at nødhjælpen kan komme ind i Venezuela. Sent i går beordrede Nicolás Maduro således, at landets grænse til Brasilien skal lukkes.

Facebook
Twitter