Græsk charme skal gøde vejen for ny gældsaftale

Den nye græske regering er på charmeoffensiv i Europa for at skaffe opbakning til en genforhandling af gældsaftalen med EU.

Mandag mødtes den græske finansminister med sin britiske kollega, finansminister George Osborne, i Downing Street i London.

Grækenlands nye venstreorienterede regering ligger ikke på den lade side.

I dag mødes den græske finansminister Yanis Varoufakis med sin kollega i Italiens hovedstad, Rom, efter at have været forbi både Paris og London de seneste dage.

Og den nye græske regeringsleder, Alexis Tsipras, skal i morgen mødes med EU-Kommissionen i Bruxelles.

Grækerne er på tur rundt i Europa i håbet om at få opbakning til deres omstridte plan om at få genforhandlet låne- og sparepakkerne med de internationale kreditorer.

hjemmefronten er det heller ikke gået stille for sig.

I løbet af regeringens første uge har den allerede sat en række politiske tiltag i Grækenland i gang for at gøre hverdagen mere tålelig for de mange arbejdsløse og fattige grækere, sådan som den nyvalgte regering lovede i valgkampen.

På charmeoffensiv i EU

Den græske regering gik allerede i weekenden i gang med sin charmeoffensiv.

Regeringsleder Alexis Tsipras mødtes med chefen for den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, og der er allerede booket møder med den italienske regeringsleder, Matteo Renzi, den franske præsident, Francois Hollande, og EU's Kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

Der er ingen konkrete planer om et møde med Tysklands kansler, Angela Merkel, men finansminister Varoufakis ventes at mødes med sin tyske kollega, Wolfgang Schäuble, i denne uge.

Tid til "en kold tyrker"

Grækenland ønsker at få eftergivet halvdelen af landets svimlende store gæld på mere end 300 milliarder euro, hvilket blandt andet Tyskland på forhånd har afvist.

Den græske regeringsleder siger, at Grækenland har brug for større spillerum for at kunne tackle de grundlæggende økonomiske problemer såsom skattebedrag og korruption.

- De sidste fem år har Grækenland levet for at få udbetalt næste lånerate. Vi har mindet om narkomaner, der hungrer efter det næste fix. Denne regering vil gøre en ende på afhængigheden. Det er på tid med en "kold tyrker", sagde den græske finansminister Yanis Varoufakis efter sit møde med sin franske kollega, Michel Sapin, i Paris.

Mindsteløn hæves med 800 kr.

hjemmefronten har Grækenland allerede i løbet af sin første uges levetid gjort, hvad den kunne for at leve op til sine valgløfter om at gøre en ende på de sidste års hårde nedskæringer.

Mindstelønnen skal tilbage på det niveau, som den lå på før den økonomiske hestekur i 2012, det vil sige hæves fra de nuværende knap 4400 kroner om måneden til knap 5600 kroner om måneden.

Desuden har regeringen fremlagt planer om at genansætte tusinder af tidligere offentligt ansatte, der blev fyret under den seneste regering.

Privatiseringer indstillet

Den nye græske regering har desuden stillet en lang række privatiseringer i bero, blandt andet af det statslige togselskab og af dele af det statslige elselskab.

Privatiseringsprojekter i havnen i Piræus syd for Athen og i havnen Thessaloniki, landets næststørste by, er blevet indstillet, og chefen for den organisation, der står for privatiseringer af de statslige selskaber, er desuden blevet fyret.

Privatiseringer har hidtil været en vigtig del af aftalerne mellem Grækenland og de tre långivere, EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF).