Græsk meningsmåling: Flertal for nej til gældsaftale

Den seneste måling efter udskrivelse af græsk folkeafstemning giver nej-siden forspring.

Pensionister kæmper om pladsen foran en bank, som bliver åbnet midlertidigt for personer, som ikke har et hævekort. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Scanpix)

54 procent af grækerne har tænkt sig at stemme NEJ til folkeafstemningen om landets gældsaftale på søndag.

Det viser en meningsmåling i avisen Efimerida ton Syntakton, der også fortæller, at 33 procent har tænkt sig at stemme JA, skriver Reuters.

- Den her måling vil komme som lidt af et chok i Bruxelles, siger EU-korrespondent i DR Ole Ryborg, som i øjeblikket befinder sig i den græske hovedstad Athen.

Tag forbehold

Han advarer om, at man skal tage meningsmålingen med forbehold, for andre målinger - der blev lavet, før folkeafstemningen blev en realitet - viste, at et flertal af grækerne støttede en aftale med landets kreditorer.

Den seneste måling er lavet i dagene 28. til 30. juni, og Reuters påpeger, at man kan se en mindre bevægelse mod ja-siden blandt dem, som er blevet spurgt sidst - efter at den græske regering søndag besluttede at lukke landets banker.

Siden har Grækenland passeret skæringsdatoen 30. juni, hvor landet ikke formåede at betale et afdrag til Den Internationale Valutafond (IMF) og landets låneprogram fra eurolandene samtidig udløb. Så situationen er kun gået fra meget, meget slemt til værre.

Dertil kommer, at der - som vi tidligere har beskrevet på dr.dk - fortsat hersker en vis forvirring og uenighed om, hvad folkeafstemningen egentlig går ud på.

Stop afstemning

Og måske bliver afstemningen slet ikke gennemført.

- Der findes kræfter i Syriza, det ledende regeringsparti her i Grækenland, som arbejder på at få folkeafstemningen aflyst og få parterne tilbage til et forhandlingsbord. Man er bange for, at et nej vil få nogle eurolande til at forlange, at Grækenland skal forlade eurosamarbejdet, siger Ole Ryborg:

- Der findes alle mulige kræfter, som arbejder på alt muligt mellem himmel og jord for at få det her løst.

Cool og afslappet

Ole Ryborg, at de grækere, han møder, tager situationen forbløffende roligt.

- Faktisk synes jeg, at de er ret cool og afslappede. De er selvfølgelig meget irriterede over, at de kun kan hæve 60 euro om dagen i automaterne. I dag skal grækerne betale skat, og jeg har talt med mange, som siger, at de ikke, når de ikke kan få lov at hæve deres penge, siger Ole Ryborg.

I dag åbner en mindre antal banker i Grækenland midlertidigt for pensionister, som ikke har hævekort. De vil få lov til at hæve 120 euro hver, og samtidig får de et debitkort til pengeautomaterne.

Facebook
Twitter