Græsk parlament vedtager nye nedskæringer: Skal spare 45 milliarder

Der skal kradses mere ind i skat og spares på blandt andet pensionsområdet, viser græsk finanslov.

Finansminister Euclid Tsakalotos (tv.) and premierminister Alexis Tsipras ses her før afstemningen om 2016's budget. (Foto: YANNIS KOLESIDIS © Scanpix)

Det græske parlament har tidligt natten til søndag vedtaget landets finanslov for 2016.

Budgettet indeholder besparelser på knap seks milliarder euro - 45 milliarder kroner - og omkring to milliarder euro højere skatteindtægter.

Målet med husholdningsbudgettet for den græske stat er at tilfredsstille de internationale kreditorer, som har lovet at låne penge til det gældsplagede land, hvis grækerne til gengæld gennemfører en række reformer.

Den venstreorienterede regering med premierminister Alexis Tsipras i spidsen er under hårdt pres for at levere de krævede reformer, mens den samtidig skal tage hensyn til en befolkning, der er godt og grundigt træt af nedskæringer.

- Dette budget er en vanskelig opgave for en regering, der gerne vil efterlade et aftryk med social retfærdighed, siger Tsipras i parlamentet.

Snæver vedtagelse af budget

Budgettet blev vedtaget med en snæver margin. 153 stemte for og 145 imod. To parlamentsmedlemmer var fraværende.

Tsipras understreger, at der for første gang i fem år er afsat en anelse flere penge til hospitaler, social velfærd og jobskabelse, og at det sker inden for rammerne af aftalen med kreditorerne.

Repræsentanter for landene i eurozonen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond ankommer mandag til Grækenland, hvor de genoptager samtaler om blandt andet reformer af pensions- og skattesystemet.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter