Græske læger forlader landet - Konstantina tager til Sønderborg

Hver anden græske læge overvejer at søge til udlandet. Konstantina Foufa har taget springet.

Konstantina Foufa er i gang med at tage afsked med sit hjemland, Grækenland. (Foto: Mads Køngerskov © dr)

Konstantina Foufa har taget en stor beslutning.

Hun er 40 år og har et velbetalt arbejde som læge på et privathospital i den græske hovedstad Athen. Men krisen, som Grækenland befinder sig, virker nærmest endeløs, og den har også sat sit præg på Konstantinas arbejde.

Som årene er gået er arbejdspresset bare vokset. Både patienter og andre læger ønsker mere for færre penge, og når du er under pres, laver du som regel fejl. Jeg vil ikke lave fejl, siger hun.

Konstantina Foufa analyserer scanninger på sin hjemmecomputer. (Foto: Mads Køngerskov © dr)

Opslag fra Danmark

Drømmejobbet som læge gjorde hende ikke længere glad. Hun havde ikke overskud til at foretage sig noget i sin fritid, og hun smilede mindre.

Så da en tidligere kollega gjorde hende opmærksom på et opslag om job i Danmark, var timingen god.

- Jeg havde gået med tankene om at flytte til udlandet i tre år. Hvis man ikke er glad et sted, skal man finde på noget nyt. Og jeg vil gerne være optimist igen, siger Konstantina Foufa.

Til januar flytter hun til Sønderborg og skal arbejde på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa. Og hun ved godt, at det bliver en stor omvæltning.

- Det bliver en ny begyndelse i mit liv, en anderledes begyndelse. Det bliver sikkert svært de første måneder, men det er jeg forberedt på. Jeg ser frem til at møde danskere, lære sproget og danskerne at kende.

Konstantina Foufa taler på Skype med en tidligere kollega, som allerede er rejst til Danmark. (Foto: Mads Køngerskov © dr)

Svært at forlade forældre

Det sværeste for Konstantina Foufa bliver at forlade sine forældre.

Forældrene bor i en landsby et par timer sydvest for Athen, hvor de dyrker oliven, og hun besøger dem jævnligt.

- Vi står hinanden meget nær, og i takt med at de bliver ældre, bliver jeg mere bekymret for deres helbred. Jeg tror, at det har noget at gøre med mit arbejde som læge. Og jeg ville gerne være i stand til at hjælpe dem, hvis de får brug for mig, og det bliver sværere, når jeg er i Danmark.

Konstantina Foufa sammen med sin mor, som er den person, hun kommer til at savne mest i Grækenland. (Foto: Mads Køngerskov © dr)

Men forældrene har bakket hendes beslutning op. De har også lagt mærke til, at Konstantina smilede mindre og tror på, at hun har brug for forandring.

- Stabilitet er altafgørende for mig lige nu. Jeg vil kende min fremtid. Jeg søger sikkerhed og ro i mit arbejdsmiljø. Jeg tror, at det er den væsentligste årsag til, at jeg tog beslutningen, siger hun.

Til Danmark for at blive

Umiddelbart har hun ingen planer om at vende tilbage til Grækenland. Hun kommer til Danmark for at blive.

- Først snakkede mange om, at krisen i Grækenland ville være ovre efter fem år. Men det skete jo tydeligvis ikke. Jeg vil gerne være optimist, men det kommer til at tage meget lang tid.

Flere end 150.000 højtuddannede grækere har forladt deres hjemland siden 2010.

Se meget mere om græske læger, der forlader deres hjemland i aften i Horisont klokken 21:55 på DR1:

Facebook
Twitter