Græske reformer: Se her hvad de har vedtaget

Afgørelsen faldt efter en 16 timer lang maratondebat i det græske parlament, og reformerne, der skal gennemføres, er skrap kost for grækerne.

Der var en sky af tåregas og 12.000 demonstranter, der lavede bål og brand i Athens gader i nat- Men det store flertal i befolkningen bakker op om de vedtagne reformer, selv om de er skrap kost for grækerne. (Foto: YANNIS BEHRAKIS © Scanpix)

Grækenland har taget et stort skridt fremad mod flere lån.

For i de sene nattetimer stemte et stort flertal i det græske parlament for en omfattende reformpakke, der skal rydde vejen for forhandlinger om en ny lånepakke på 642 milliarder kroner.

Statsminister Alexis Tsipras kom før afstemningen med en bøn til de folkevalgte kolleger i parlamentet om at slutte op om aftalen, til trods for at han selv og regeringspartiet Syriza mener, at långiverne er gået for langt i deres krav.

– Vi tror ikke på kravene, men vi er nødt til at acceptere dem, sagde Tsipras ifølge før afstemningen, som endte med at 229 av de 300 folkevalgte stemte for, skriver norske Aftenposten.

Skatteskruen strammet trods valgløfter

Afgørelsen faldt efter en 16 timer lang maratondebat i det græske parlament, og reformerne, der skal gennemføres, er skrap kost for grækerne. Men vedtaget blev de første fire love med 229 stemmer mod 64.

Hvad nattens vedtagelse kan få af konsekvenser for Tsipras' politiske fremtid er fortsat et åbent spørsmål. Men her kan du se, de krav om reformer, der skulle vedtages senest onsdag midnat:

  • Moms - den højeste sats på 23 % udbredes til at omfatte restauranter og endnu flere produkter end nu. Derudover tages momsrabatten på 30 % fra de græske øer. For de mest afsidesliggende af dem, sker det først fra næste år.

  • Skat - selskabsskatten stiger fra 26 % til 29 % for mindre virksomheder. Derudover skrues der op for en luksusskat på biler, både og pools fra 10 % til 13 %. Og sidst men ikke mindst fordobles landmændenes skat med en stigning fra 13 % til 26 %.

  • Pension - Pensionsalderen hæves til 67 år med det samme. Derudover udfases grækernes form for efterløn frem mod 2022.

  • Prisen på offentlig transport hæves

DR Nyheder har bedt Cevea sammenligne flere af de skrappe reformkrav med danske forhold, hvor det har kunnet lade sig gøre, og samlet det i denne grafik:

(Foto: Grafik: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Derudover var det afgørende, at de folkevalgte grækere vedtog udtalelsen fra eurolandenes topmøde i søndags.

Brand i Athens gader i nat

Grækerne skal derfor belave sig på en kraftig stigning i skatter og afgifter, samtidig med at der skæres i lønninger og pensionsordninger.

Den græske økonomi er fortsat tæt på at kollapse har behov for umiddelbare lån for at holde sig flydende til en ny lånepakke er på plads. Allerede mandag mangler statskassen 7 milliarder euro for at kunne dække lån og udgifter.

Samtidig holder græske banker lukket, mens de afventer en løsning.

Men selv om op mod 12.000 demonstranter i nat lavede bål og brand i gaden i protest mod de hårde reformer, så bakker det store flertal op om premierministeren.

Afslørede stor uro i Zyrisa

I mandags blev eurolandene enige med Grækenlands premierminister Alexis Tsipras om en aftale, der krævede gennemførsel af 12 omfattende økonomiske reformer.

Det var et krav ifølge aftalen i eurogruppen, at Grækenlands parlament skulle godkende de fire første reformer i reformpakken inden onsdag midnat.

Afstemningen afslørede samtidig stor uro i regeringspartiet Zyrisa

Selv om reformerne blev vedtaget med et stort flertal, var opbakningen til Tsipras skrøbelig i hans eget parti. En fjerdedel af hans partifæller i parlamentet undlod at stemme eller stemte nej til reformerne.

Facebook
Twitter