'Græsrodsromantisk' komiker vinder ukrainsk præsidentvalg

Den afgående præsident Petro Porosjenko erkender sit nederlag.

Volodymyr Zelenskij fejrer sin sejr efter de første valgstedsmålinger kom ud. (Foto: GENYA SAVILOV © Scanpix)

Komikeren Volodymyr Zelenskij bliver Ukraines næste præsident.

Den uerfarne politiker vinder præsidentvalget over den siddende præsident Petro Porosjenko, som har siddet på posten siden 2014.

Og Petro Porosjenko har erkendt, at han er blevet besejret stort. Han siger, at han forlader posten i næste måned, men han har ikke planer om at sige farvel til politik. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Petro Porosjenko erkender sit nederlag. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)

De første landsdækkende valgstedsmålinger fra præsidentvalget i Ukraine viser en sejr med 73 procent af stemmerne til Volodymyr Zelenskij. Og det er ikke en overraskelse, fortæller DR's Ruslands- og Ukrainekorrespondent Matilde Kimer.

- Hvis man ser på de meningsmålinger, der har været i ugerne op til, har alle vist et overbevisende flertal for Zelenskij. Det har dog været usikkert, hvorvidt han ville falde igennem i en tv-debat med Porosjenko, men det skete ikke. Han evnede at holde sig selv oppe og sætte slag ind mod Porosjenko, fortæller Matilde Kimer.

Intet partiprogram intet problem

Volodymyr Zelenskij er helt ny som politiker. Han er i løbet af valgkampen ikke kommet med konkrete bud på, hvordan han vil styre landet som præsident, og han har intet parti-program.

Men det har ikke været et problem for vælgerne, siger Matilde Kimer.

- Et af hans slogans har været 'Ingen løfter, ingen undskyldninger'. Han har formået at blive set af befolkningen som en, der ikke fylder dem med løgn.

I stedet opfordrer han sine tilhængere - og modstandere - til at skrive forslag til politikker, fokusområder og ting, de gerne vil have taget op.

- Det er meget græsrodsromantisk. Om det så kommer til at fungere i virkeligheden, det er et andet kapitel, siger Matilde Kimer.

Men Volodymyr Zelenskij er også i høj grad en protestpræsident - en protest mod det politiske system i Ukraine, fortæller Matilde Kimer.

- Folk stemmer mod alt det andet i højere grad, end de har stemt for ham. De har lukket øjnene og sprunget ud i det, for de synes alt andet på menuen har været for dårligt.

Volodymyr Zelenskij vil blive præsident for en 5-årig periode. Som præsident har man betydelige beføjelser over landets sikkerhed, forsvar og udenrigspolitik.