Græsrødder positive over klima-udkast: Et pænt skridt fremad

NGO'er er primært positivt stemte over teksten til den endelige klimaaftale.

I disse timer bliver teksten til den endelige klimaaftale nærlæst af verdens lande og blandt andet Greenpeace er positive stemte over udformningen. (Foto: Etienne Laurent © Scanpix)

- Over det seneste døgn er teksten blevet bemærkelsesværdigt stærkere. Nu har vi en dybt ambitiøs begrænsning af temperaturstigningerne til 1,5 grader og et langsigtet mål, der meget klart signalerer en udfasning af de mest beskidte energiformer.

Det siger klimapolitisk rådgiver i Greenpeace, Jens Matthias Clausen, efter han har haft teksten til klimaaftalen mellem hænderne, som mere eller mindre ser ud til at blive identisk med verdens første globale klimaaftale.

En aftale baner helt afgørende vejen for at nedbringe Co2-emissionerne på verdensplan. Men der er under alle omstændigheder langt igen, siger han.

- De enkelte landes planer er stadig milevidt fra at kunne indfri målene, og det er den afstand, der skal lukkes. Senest om tre år må og skal hele verden samles igen og møde op med bedre planer og bevis for handling.

WWF: En pænt skridt fremad

John Nordbo, der er klima- og miljøchef hos WWF Verdensnaturfonden, er også positiv over for den nye tekst.

- Det er et pænt skridt fremad. Der er nye, skærpede globale klimamål, og det er rigtig vigtigt. Det er positivt, at landene har erkendt, at vi skal stræbe efter at holde den globale temperaturstigning på 1,5 grader og ikke under 2, som ellers har været målsætningen, siger han.

Hvis aftalen bliver vedtaget senere i dag, vil den også få betydning for den danske klimaindsats, siger John Nordbo.

- I lyset af det nye, globale klimamål bliver vi nødt til at se på, om vores indsats er stærk nok. Både Danmark og EU bliver nødt til at skrue op for ambitionerne, siger han og understreger, at han tror, at aftalen vil blive vedtaget.

- Der går rygter ikke rygter på klimatopmødet om, at der er nogle lande, som er stærkt utilfredse med den nuværende tekst.

Care Danmark: Aftale er som en flot bog

Care Danmark, Fonden for Frivillig U-landsbistand, er lidt mere lunken over teksten i klimaaftalen, som de sammenligner med en flot bog.

- Vi har fået en aftale, som i princippet er som en rigtig flot bog. Vi har været 20 år om at skrive den, og den ser rigtig pæn ud, når man kigger på coveret. Indholdet er desværre lidt tyndt, og vi er bange for, at den nu ryger ind på reolen, fordi der er masser af blanke sider, der stadig skal udfyldes, siger politisk koordinator, Alexander Ege.

Facebook
Twitter