GRAFIK Asiatisk supertyfon er langt mere brutal end orkanen Florence

To kraftige storme forventes at påføre store ødelæggelser i hver sin verdensdel.

(Foto: (Grafik) Emil Thorbjörnsson © dr)

Millioner er evakueret, og der frygtes store ødelæggelser som følge af orkanen Florence, der netop nu rammer USA's østkyst.

Med sin enorme styrke har den været ventet med stor opmærksomhed, men samtidig rammer en langt værre storm faktisk på den anden side af jorden i Filippinerne, hvor supertyfonen Mangkhut lørdag ventes at drive ind over den nordlige del af landet.

For mens orkanen Florence netop nu blæser med op til 150 kilometer i timen (cirka 42 m/s), er det langt værre med Mangkhut, der ifølge CNN blæser med op til 285 kilometer i timen (cirka 79 m/s).

Det kommer også til udtryk i kategoriseringen af de to storme. Mangkhut ligger nemlig i kategori 5, som er den mest voldsomme, mens Florence er blevet nedgraderet fra kategori 5 til 1.

Tyfon og orkan dækker over det samme vejrfænomen, og navnet afhænger af, hvilken verdensdel den er i. Fælles for dem er derfor også, at de bliver skabt over varmt vand.

Dækker kæmpe områder

Begge storme medbringer store mængder regn, og i den amerikanske delstat North Carolina ventes der nogle steder op til 100 centimeters regn. Man frygter, at vandstanden vil stige med op til fire meter nogle steder.

Florence spænder over et område på over 600 kilometer i diameter. Det svarer til, at der ville være vindstød af stormstyrke fra Skagen til Berlin. Samtidig er orkanens øje, der er det vindstille område i midten af orkanen, cirka 60 kilometer i diameter.

Igen bliver den amerikanske storm dog overgået af den asiatiske, der har en diameter på omkring 900 kilometer. Samtidig har den et øje, der er mere end dobbelt så stort med 125 kilometer i diameter.

Millioner filippinere berøres

Filippinerne har igangsat evakueringer af tusindvis af mennesker, mens soldater indsættes flere steder.

Den kraftige orkan ventes ifølge CNN at ramme 4,3 millioner filippinere, og den frygtes især at gøre alvorlig skade på de mange fattige i området.

- Regnen vil være kraftig, og vinden er ikke til at spøge med. Vi kan opleve en stormflod, der kan nå op i fjerde sals højde, advarer Michael Conag, der er talsmand for det lokale civilforsvar.

- Dette kan ødelægge huse, særligt de primitive huse. De er de mest almindelige i kystområder, forklarer han ifølge Ritzau.

Man frygter, at Mangkhut vil skabe ligeså store ødelæggelser som tyfonen Haiyan, der tilbage i 2013 dræbte mere end 6.000.

Mangkhut ventes at ramme Kina, når den har passeret Filippinerne.

Facebook
Twitter