GRAFIK Fredsaftale for Ukraine findes kun på papir

Ingen af de 13 mål i fredsaftale for Ukraine er nået. De fleste er slet ikke opfyldt.

I dag mødes udenrigsministrene fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig for endnu engang at drøfte fredsaftalen for Ukraine, den såkaldte MINSK 2 aftale.

Men fredsaftalen i Ukraine har længe eksisteret mere på papir end i virkeligheden, siger rusland- og ukrainekorrespondent i DR, Matilde Kimer.

Hun har gjort status over de 13 punkter i fredsaftalen, og resultatet - der kan ses i grafikken herover - er nedslående.

Ud af de 13 punkter er kun fire delvist opnået i de fire måneder, der er gået, siden MINSK 2 blev indgået. Resten er ikke opnået.

Krav om løsrivelse

Og der er ikke udsigt til, at situationen forandrer sig - især fordi den ene af parterne - de pro-russiske separatister - ikke længere køber fredsaftalens præmis om, at de oprørske provinser i øst fortsat skal være en del af Ukraine.

- Det kunne selvfølgelig bare være en forhandlingstaktik, men det er ikke det indtryk, jeg har fra mine rejser i det østlige Ukraine - hverken fra de militære ledere eller de almindelige mennesker, der støtter oprørerne, siger Matilde Kimer:

- Man har bevæget sig forbi det punkt, hvor man kan tale om øget selvstyre eller særstatus. Nu gælder det reel løsrivelse, og det er der intet der tyder på at Kiev vil gå med til.

Facebook
Twitter