GRAFIK Her er programmet for Trumps indsættelse

Få det fulde overblik over, hvordan indsættelsen af USA's 45. præsident kommer til at foregå.

Flag er hejst og afspærringer er sat op. Washington er klar til at gøre Donald Trump til USAs 45. præsident.

Det bliver en lang dag med hele ni planlagte begivenheder, før dagen er omme, og Trump kan gå i seng som præsident. Her får du hele overblikket og traditionerne bag.

Alle tidspunkter er dansk tid.

1. 14:30: Gudstjeneste

Den kommende præsident vågner traditionelt op i Blair House, som er præsidentens gæstebolig. Lige siden 1976 har alle kommende præsidenter boet her natten inden.

Første stop i indsættelsesprogrammet er morgengudstjeneste i St. Johns Church. Kirken ligger lige over for Det Hvide Hus, og det blev tradition at begynde dagen her, efter at Franklin D. Roosevelt gjorde det i 1933.

2. 15:30: Møde i Det Hvide Hus

Efter gudstjenesten går den kommende præsident den korte distance til Det Hvide Hus, hvor han holder et kort møde med den afgående præsident.

3. Eftermiddag: Afgang til Capitol

Når mødet er slut, foreskriver traditionen, at den afgående og kommende præsident sammen tilbagelægger turen mellem Det Hvide Hus og kongresbygningen Capitol, hvor selve indsættelsesceremonien foregår.

4. 17:30: Indsættelsesceremoni

Først aflægger den kommende vicepræsident, Mike Pence, ed på en platform på den vestlige side af Kongressen.

Dernæst er det den kommende præsident, Donald Trumps, tur til at aflægge ed lige omkring klokken 12 lokal tid - klokken 18 dansk tid.

Ronald Reagan var den første præsident til at aflægge ed udendørs, fordi det bragte udgifterne ned og gjorde det muligt for folkemængden at overvære.

5. 18:00: Indsættelsestale

Når Donald Trump har aflagt ed, skal han holde en indsættelsestale. Lige siden den første indsættelsesceremoni i 1789 har det været tradition, at den nye præsident holder en tale. Længden har dog varieret helt fra 8.445 ord til bare 135.

6. Efter 18: Afsked med afgående præsident

Ved en mindre ceremoni tager den nyindsatte præsident Trump derpå afsked med sin forgænger, Barack Obama.

Siden 1977 har den nu forhenværende præsident og førstedame - hvis vejret har tilladt det - forladt Capitol i helikopter.

7. Tidlig aften: Frokost

Med alle formaliteter overstået kan den nye præsident spise frokost i Kongressens Grand Statuary Hall. Der vil være taler, gaver og et overdådigt frokostbord. Det er tradition, at maden afspejler de stater, hvor den nye administration kommer fra.

8. Aften: Indsættelsesparade

Herefter går turen ned ad Pennsylvania Avenue mod Det Hvide Hus.

Præsidentparret fører an i en parade, der tæller cirka 8.000 personer fra forskellige militære regimenter, civile grupper og marchbands.

Traditionen med indsættelsesparader går helt tilbage til den allerførste indsættelse af en præsident, George Washington, i 1789. Den første organiserede parade fandt dog sted i 1809, da præsident James Madison blev indsat.

I 1977 brød præsident Jimmy Carter med traditionen, da han og familien deltog i paraden til fods. Siden da har alle nyindsatte præsidenter tilbagelagt i det mindste noget af ruten på gåben.

9. Midnat: Indsættelsesballer

Dagen slutter med tre store baller, der foregår på to etager af Walter E. Washington Convention Center og National Building Museum.

Donald Trump ventes at holde tale og danse ved alle tre baller.

Du kan følge Trumps indsættelse som præsident direkte på dr.dk fra kl. 14.30 og på DR1 fra kl. 16.

Facebook
Twitter