GRAFIK Militært isenkram vises for første gang ved parade i Kina

Kinas fejring af Japans overgivelse i 2. Verdenskrig i morgen bliver på alle måder stor.

"Sejr for det kinesiske folks modstand mod japansk aggression og verdens anti-fascistiske krig".

Sådan lyder den officielle titel på Kinas fejring af 70-året for Japans nederlag under 2. Verdenskrig. I morgen - der også bare kaldes "sejr-dag" - er en national helligdag, så kineserne blandt andet kan følge med i en kæmpe militærparade i hovedstaden Beijing.

I alt 12.000 soldater marcherer med i paraden, som vil blive overværet af 30 statsledere, skriver det kinesiske Global Times.

84 procent nye våben

En lang række prominente ledere - for eksempel fra USA, Japan og alle EU-lande på nær Tjekkiet - har dog valgt at takke nej til Kinas invitation om at deltage i paraden.

Men det betyder ikke, at de store lande i Vesten kommer til at ignorere det, der kommer til at foregå på paradepladsen i Beijing, skriver nyhedsbureauet AP. Kina har nemlig varslet, at man vil fremvise en masse militært isenkram - og hele 84 procent har ikke tidligere været vist offentligt, siger styret.

Særligt Kinas strategiske våben - bombefly og missiler, der kan ramme mål tusinder af kilometer væk - vil blive fulgt nøje rundt om på jorden.

Her følger en gennemgang af nogle af de kinesiske våben, som der vil tiltrække sig størst opmærksomhed.

Missiler

Kina har længe brugt store ressourcer på at udvikle kort- og mellemdistance missiler, som fungerer som landets mest potente magtmiddel overfor omverdenen, skriver AP.

Nyhedsbureauet mener, at observatører især vil holde øje med, om Kina fremviser missilet DF-16 - et kortrækkende missil - og DF-21D mellemdistance missilet, der kan sænke et amerikansk hangarskib.

https://twitter.com/alvin_baragaz/status/515108715372875778

Luftfartøjer

200 fly og helikoptere deltager i paraden i morgen. Militæreksperter vil især forsøge at spotte H-6K - den seneste version af et kinesisk bombefly Xian H-6, der bygger på det sovjetiske bombefly Tu-16.

En tidligere udgave af det kinesiske bombefly. (Foto: Kevin A. McGill © wikipedia)

Den seneste udgave har fået opgraderet 90 procent af sin teknologi ombord, oplyser Kinas officielle nyhedsbureau Xinhua. Eksperter forventer, at bombeflyet vil være udstyret med krydsermissiler, der sætter Kina i stand til at ramme mål så langt væk som i Australien.

I øvelser før paraden i morgen har flere af Kinas forskellige typer jagerfly deltaget. Til gengæld har man ikke set noget til de "stealth" jagerfly - der ikke kan ses på radarer - som Kina er i gang med at udvikle.

Tanks

Kina insisterer på, at morgendagens militærparade handler om at mindes fortiden og at beskytte freden.

Men paraden skal også fremvise Kinas voksende militære magt og fungere som udstillingsvindue for potentielle købere. I kategorien tanks samler interessen sig om den kinesiske kamptank MBT-300, som er kommet i en ny udgave - og som udfordrer Ruslands position på verdensmarkedet.

https://twitter.com/Citizyen/status/608630902977994752

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk