GRAFIK Sådan beskyttes præsidenter og kandidater i USA

Livvagter er ikke forbeholdt USA's præsident. Også tidligere præsidenter og visse kandidater bliver beskyttet.

Hvis man er præsident for USA - eller forsøger at blive det som Hillary Clinton - så sætter man sig selv i en potentielt farlig position.

Derfor bliver der postet fyrstelige summer i at beskytte både håbefulde kandidater samt den nuværende og tidligere præsidenter.

I ovenstående grafik kan du se de tiltag, der bliver sat i værk for dem hver især.

120 dages beskyttelse af kandidater

Prominente kandidater, der stræber efter at blive enten præsident eller vicepræsident, kan blive beskyttet i 120 dage før datoen for præsidentvalget. Det samme kan deres ægtefæller.

Beskyttelsen bortfalder kort efter valget for de kandidater, der ikke vinder. Hvis den siddende præsident har forsøgt at blive genvalgt og taber, så træder vedkommendes livsvarige beskyttelse dog i kraft.

Ved præsidentvalget i 2012 var der fire præsidentkandidater, der blev beskyttet af Secret Service, nemlig Herman Cain, Mitt Romney, Rick Santorum og Newt Gingrich. Det samme blev deres ægtefæller. Også vicepræsidentkandidat Paul Ryan blev beskyttet.

Livvagter fra Secret Service beskyttede den republikanske kandidat Mitt Romney under valget i 2012. Her holder agenter øje med publikum ved et af Mitt Romneys kampagnemøder. (© Getty Images)

Det fremgår af Secret Service-budgettet for i år, at tjenesten regner med at bruge mindst 21,5 millioner dollars i 2015 på opgaven med at beskytte kandidater til posterne som præsident og vicepræsident.

Pengene går blandt andet til udstyr og træning.

Dertil kommer de penge, som skal bruges på livvagter og sikkerhedstiltag næste år. De kandidater, der tildeles beskyttelse, er i henhold til loven berettiget til at blive beskyttet 120 dage før valget, som afholdes i november 2016.

Præsidenten mandsopdækkes dagligt

Det er dog især den siddende præsident, der bliver mandsopdækket på de amerikanske skatteyderes regning - både statslige, føderale og lokale myndigheder er en del af den omfattende sikkerhedsopgave.

Præsidenten bliver blandt andet transporteret i særligt sikrede fly og køretøjer. Den specialbyggede limousine "The Beast" er ifølge Secret Service et afgørende element i beskyttelsen af præsidenten.

Secret Service har budgetteret med at bruge 6,1 millioner dollars alene på limousineprogrammet i 2015.

Livvagter følger desuden præsidenten og præsidentfamilien tæt, planlægger eventuel evakuering og vurderer trusselsniveauet.

Livvagter fra Secret Service beskyttede den republikanske kandidat Mitt Romney under valget i 2012. Her holder agenter øje med publikum ved et af Mitt Romneys kampagnemøder. (© Getty Images)

Livslang beskyttelse til tidligere statsledere

Tidligere præsidenter var frem til midten af 1990'erne berettiget til livsvarig beskyttelse af Secret Service. Det samme var deres ægtefæller. Den rettighed blev sløjfet og siden genindført under præsident Barack Obama.

Allerede i år er Secret Service ved at forberede det sikkerhedsværn, der skal følge Barack Obama og hans familie, når hans tid som præsident slutter i november næste år.

Tidligere vicepræsidenter samt deres ægtefæller og børn under 16 år bliver som udgangspunkt beskyttet i en periode på seks måneder, efter vicepræsidenten har forladt posten.

Ved et forhøjet trusselsniveau mod en tidligere vicepræsident er det dog muligt at få forlænget beskyttelsen. Det er for eksempel sket for Dick Cheney.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter