GRAFIK Sådan forløb det blodige angreb i Orlando

Søndag skete det blodigste masseskyderi i amerikansk historie. Få her et overblik over angrebet i Orlando.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

En aften med fest og dans blev til et ubegribeligt mareridt for gæsterne på en natklub i den amerikanske delstat Florida.

Angrebet på natklubben Pulse i byen Orlando søndag kaldes det blodigste masseskyderi i amerikansk historie.

Mens myndighederne i Orlando arbejder på at sikre sig spor i sagen, forsøger familiemedlemmer og venner at få vished om deres pårørendes skæbne.

Men hvad der præcis skete i de skæbnesvangre timer, hvor 50 mennesker blev dræbt og 53 såret, er først nu ved at komme frem.

Klokken 02:00 lokal tid

Avisen New York Times skriver, at gerningsmanden, den 29-årige Omar Mateen, ankom til natklubben før klokken 02:00. Han parkerede sin bil uden for natklubben, som er en større klub for homoseksuelle i Orlando.

Klokken 02:02 lokal tid

Britiske BBC beskriver, at gerningsmanden stormede natklubben med en automatriffel. Angrebet skete samtidig med, at aftenens arrangement med latinamerikansk musik var ved at være slut. Et vidne siger til det britiske medie, at natklubbens størrelse og musikken, som strømmede fra tre forskellige kilder, gjorde, at skudsalverne blev opfattet som høje trommeslag.

Chefen for politiet i Orlando, John Mina, siger ifølge New York Times, at gerningsmaden, efter de første skud var affyret, kort trådte ud af natklubben igen. Omar Mateen gik imidlertid tilbage ind i natklubben.

Kort efter skrev natklubben på sin Facebook-side: "Alle skal komme ud af Pulse og blive ved med at løbe.” Herefter udspillede sig et flere timer langt skud- og gidseldrama.

Forløbet inde i natklubben

Natklubben har dørmænd ved indgangen, men det er endnu uvist, om gerningsmanden skød for at komme ind på klubben.

Efter at have forceret indgangen skød gerningsmanden løs på gæsterne inde i klubben på det centrale dansegulv.

En gæst, DeAngelo Scott, som forlod klubben klokken 01:58, fortæller til New York Times, at klubben på det tidspunkt var helt pakket med mennesker.

- Alle rum var helt fulde af mennesker. Jeg blev nødt til at klemme mig igennem på dansegulvet, siger DeAngelo Scott til avisen.

Fra natklubbens gårdhave hørte en anden kilde skyderiet fra dansegulvet.

- Jeg hørte omkring 40 skud komme fra natklubbens hovedområde, forklarer Ray Rivera til New York Times.

Han spillede som DJ i gårdhaven og troede først, at skuddene var fyrværkeri.

- Det var kaos, og alle forsøgte at komme ud. Jeg så ikke noget blod, men på det tidspunkt troede jeg, at alle var blevet skudt og dræbt, siger han videre til avisen.

Flere af natklubgæsterne gemte sig ifølge BBC på natklubbens toiletter, hvorfra de kontaktede politi, familie og venner for at få hjælp.

Politiet havde på dette tidspunkt et armeret køretøj og et SWAT-hold stående klar. Ifølge BBC udspillede der sig herefter et gidseldrama med nogle af de tilbageværende gæster.

Gerningsmanden havde en mistænkelig genstand fastspændt til kroppen, og man forsøgte på et tidspunkt at forhandle med ham.

- Der var noget kommunikation, men vi vil ikke ud med det lige nu, siger chefen for politiet i Orlando, John Mina, til New York Times.

Det er endnu uvist, om gerningsmanden på dette tidspunkt forsatte sine myrderier inde på natklubben.

Klokken 05:00 lokal tid

Politiet detonerede to sprængladninger, der skulle distrahere gerningsmanden. Der var herefter en skudveksling mellem politi og gerningsmand, da 11 betjente stormede natklubben.

Gerningsmanden, Omar Marteen, blev dræbt, og en betjent blev ramt af skudt i hovedet, men blev reddet af sin kevlar-hjelm.

Mindst 30 mennesker blev efter aktionen fundet i live inde i natklubben.