GRAFIK Sådan holder NSA øje med dig

Den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA kan søge direkte i, hvad du laver på internettet.

Du bliver overvåget, når du klikker rundt på internettet. Det er de fleste indforståede med, men efter Edward Snowdens afslørede, hvordan den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA systematisk overvågede kommunikation på alt fra e-mail til Facebook-chat, så kommer der flere og flere oplysninger frem om, hvordan NSA rent praktisk gør det.

Senest blev det afsløret, at NSA bruger programmet Xkeyscore. Ved hjælp af Xkeyscore kan de søge på et brugernavn, en ip-adresse eller en e-mailadresse, og så finder de en stor samling af informationer om al den kommunikation, som denne bruger har været en del af på nettet. Uanset om kommunikationen har foregået på Facebook, e-mail eller et helt tredje sted.

- Der er ingen tvivl om, at de samler alt sammen, som de kan komme i nærheden af. Det er e-mail, Facebook, Twitter og så videre, og så er det også teleoplysninger og finansielle oplysninger, siger Poul-Henning Kamp, der er selvstændig systemprogrammør og manden bag bloggen It-skepsis på Ingeniørens it-hjemmeside Version2.

Gemmer alle data

Det er endnu ikke slået helt fast, hvorvidt NSA-medarbejderne ved hjælp af programmet Xkeyscore kan søge online i data, men ifølge Poul-Henning Kamp er det mest sandsynligt, at det sker på egne servere.

- De aflytter jo de undersøiske fiberkabler, der krydser Atlanterhavet, og derfra kan de få al den data, de har brug for. Jeg tror så, at de lagrer informationerne i deres datacenter, hvor de kan søge rundt i alt, hvad folk foretager sig på nettet, siger Poul-Henning Kamp.

Lagres automatisk

Indsamlingen af informationer fra fiberkablerne foregår helt automatisk, siger Poul-Henning Kamp. Det gælder både informationer om vores handel på nettet, hvor vi kan spores gennem betalingsmidler som for eksempel Dankort, og så gælder det ikke mindst alt, hvad vi foretager os på e-mail og sociale medier.

Oplysningerne om vores aktiviteter fragtes typisk gennem de undersøiske fiberkabler, hvorfra NSA kan finde dem og trække dem over i deres datacenter. Derfra kan medarbejderne så søge i dem via programmet Xkeyscore.

Se hvordan oplysningerne ender hos NSA i grafikken i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter