GRAFIK Sådan minder de danske partier om Republikanerne og Demokraterne

De danske politikere valfarter til Demokraternes konvent i USA. Men hvor placerer de danske politiske partier sig egentlig på det amerikanske politiske spektrum? DR har spurgt USA-ekspert Kasper Grotle Rasmussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Alternativets formand, Uffe Elbæk, den socialdemokratiske parlamentariker Jeppe Kofoed og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Fra højre til venstre valfarter de danske politikere i disse dage til Demokraternes konvent, hvor den sidste af de to amerikanske præsidentkandidater nu officielt er udnævnt.

Således overtager enten Demokraternes Hillary Clinton eller Republikanernes Donald Trump præsidentposten til november.

Men hvor placerer de danske politiske partier sig egentlig på det amerikanske politiske spektrum?

DR har spurgt Adjunkt Kasper Grotle Rasmussen fra Center for Amerikanske Studier, som først og fremmest vurderer, at der er to væsentlige ting, der generelt adskiller Danmark og USA.

Sammenligning kan være vanskelig

Ifølge Kasper Grotle Rasmussen gælder det spørgsmålet om velfærdsstaten, og generelt er amerikansk politik væsentlig mere konservativ end dansk politik.

- Danmark er på værdipolitiken per definition langt mere venstreorienteret end USA, siger Kasper Grotle Rasmussen.

- Af denne årsag vil de to store amerikanske partier generelt placere sig mere til højre i en traditionel, dansk skala, siger han.

Derfor kan en direkte sammenligning mellem de enkelte danske politiske partier og de to amerikanske partier være vanskelig og om ikke andet ikke helt "spot on".

Højredrejning i Dansk politik

Hvad der imidlertid gør sammenligningen lettere i dag end for 10 år siden, er højredrejningen i dansk politik.

Ifølge Kasper Grotle Rasmussen gælder det over hele linjen, at de danske partier i nyere tid har bevæget sig mere til højre.

- Vi har især set en højredrejning i forbindelse med den økonomiske politik, hvor "strammerlinjen" de senere år har vundet ind. Særligt har man trimmet velfærdsstaten til fordel for en mere erhvervsvenlig politik, lyder det fra Kasper Grotle Rasmussen.

Han vurderer således, at jo mere højredrejet de ni danske partier, på udvalgte områder, udmærker sig ved at være, jo nemmere er det at placere dem i forhold til de amerikanske Demokrater og Republikanere.

Her placerer danske partier sig i amerikansk politik

Adjunkt ved Center for Amerikanske Studier Kasper Grotle Rasmussen giver her sit bud på, hvor man kan finde de ni danske partier i forhold til de amerikanske Demokrater og Republikanere.

Socialdemokraterne Ifølge Kasper Grotle Rasmussen placerer Socialdemokraterne sig helt klart ved de amerikanske Demokrater. - På enkelte områder vil man endda kunne sige, at Socialdemokraterne i amerikansk optik ville blive betegnet som venstrefløjsdemokrater på grund af elementer som skattetryk og velfærdstat, siger han.

Venstre Kasper Grotle Rasmussen vurderer, at Venstre "ligger og roder rundt mellem Republikanerne og Demokraterne." - Det skyldes for det første, at de amerikanske partier generelt er mere konservativt funderede end de danske. Men det skyldes også, at det at være liberal i USA generelt opfattes som venstreorienteret, siger Kasper Grotle Rasmussen, der af denne grund vil placere Venstre under både Republikanerne og Demokraterne.

Alternativet Ifølge Kasper Grotle Rasmussen vil Alternativet kunne findes på venstrefløjen af Demokraterne, og de vil endvidere kunne karakteriseres som "Bernie Sanders-tilhængere" på grund af deres nytænkning og fordeling af goder.

Liberal Alliance Kasper Grotle Rasmussen vil uden at tøve placere Liberal Alliance hos Republikanerne. Ifølge Kasper Grotle Rasmussen finder de værdifællesskab med minimalstatsliberalisterne, der, som navnet også antyder, repræsenterer mindre stat og et mindre reguleret marked.

De Konservative På samme måde som Liberal Alliance placerer De Konservative sig under Republikanerne, og fjerner man lidt af "Gud-, konge- og fædreland-overbevisningen", så vil De Konservative lægge sig på den traditionelle, konservative fløj.

De Radikale Kasper Grotle er ikke i tvivl om, at De Radikale placerer sig under Demokraterne. Særligt betyder det noget for placeringen, hvordan De Radikale nu ser ud, efter de har rykket sig mere mod Socialdemokraterne. - Det er særligt den socialliberale profil og overbevisningen om "stor stat, men et personligt ansvar", der placerer dem ved Demokraterne, siger han.

Enhedslisten Ifølge Kasper Grotle Rasmussen falder Enhedslisten helt uden for og er for venstreorienteret til at kunne blive placeret på den amerikanske demokratiske fløj.

Socialistisk Folkeparti På samme måde som Enhedslisten skriver SF sig ifølge Kasper Grotle Rasmussen ikke entydigt ind under Demokraterne. Han vurderer, at SF måske godt kunne finde en lille plads i den yderste venstrefløj hos Demokraterne. - SF vil bedst kunne sammenlignes med Bernie Sanders støtter, siger han.

Dansk Folkeparti DF er ifølge Kasper Grotle Rasmussen interessant at skulle placere, fordi de i en dansk kontekst står for en økonomisk borgerlig politik, en hård indvandrerpolitik, men også en venstreorienteret socialpolitik. I amerikansk kontekst vurderer han, at partiet ligger som en hybrid inden for det politiske spektrum. - De kan godt minde lidt om den ekstreme højrefløj hos Demokraterne, fordi de har accepten af den store stat. Men de er alligevel for indvandrerkritiske til at kunne placeres her, siger Kasper Grotle Rasmussen, der derfor konstaterer, at de må placeres under Republikanerne.