GRAFIK Se hvordan danske jægere bekæmper Islamisk Stat

Danske jægersoldater i Irak får mandat til også at krydse grænsen til Syrien.

(© DR Nyheder)

Nu kommer der danske specialstyrker på landjorden i Syrien i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS).

Regeringen har i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn fået grønt lys til at udvidet mandatet.

Hidtil har styrkerne med dannebrog på uniformen opereret i Irak, og nu kan de danske specialstyrker altså være på vej til grænseområdet mellem Irak og Syrien.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker ikke at fortælle hvor i Syrien, soldaterne kan indsættes. Ej heller vil han sige, hvor mange specialstyrker der kommer til at udføre de nye operationer.

- Nu bevæger vi os længere væk fra basen. Det betyder, risikoen bliver større. Det bliver farligere. Men vi arbejder i samarbejde med de irakiske styrker, og de planlægger i samarbejde med koalitionen. Det er ikke sådan, vi kommer til at overtage den kamp. Vi skal stadig støtte de irakiske styrker. Vi er ikke en besættelsesmagt, siger forsvarsministeren.

Danske jægersoldater er i øjeblikket i Irak for at træne og ruste de irakiske soldater bedre til at bekæmpe IS.

I grafikken kan du se, hvad soldaterne har af missioner sammen med de irakiske soldater baseret på information fra Rasmus Amstrup, der er chef for de danske specialstyrker i Irak.

Han siger til Ritzau, at de danske jægersoldater især risikerer at skulle kæmpe mod vejsidebomber, selvmordsbomber og snigskytter, som er nogle af Islamisk Stats foretrukne angrebsmuligheder.