GRAFIK Se Kim-dynastiets stamtræ: Dræbt søn røg ud af arvefølgen

Den nu afdøde Kim Jong-nam blev i 2001 opdaget med et falsk pas på vej til Disneyland i Japan og mistede derved sin plads i tronfølgen.

(Foto: (Grafik) Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

Der er stadig stor mystik omkring drabet på Kim Jong-nam, halvbror til Nordkoreas diktator, der i mandags blev meldt dræbt i lufthavnen i Kuala Lumpur, og generelt har Kim-familien altid været omgivet af rygter og utrolige historier.

Kim-dynastiet har regeret i Nordkorea siden 1948, og faktisk var den nu afdøde Kim Jong-nam udset til at overtage tronen efter sin far. I 2001 blev han fanget af myndighederne på vej ud af landet på et falsk pas - på vej til Disneyland i Japan - og mistede derved sin plads i tronfølgen, skriver BBC efter hans død.

Nordkorea er måske verdens mest lukkede land, men hvis man vil forstå landet, er Kim-familien nøglen.

- Nordkorea er egentlig ikke bygget op omkring en kommunistisk ideologi, men er først og fremmest bygget op omkring Kim-familien, siger Camilla T. N. Sørensen, forsker i Østasiatisk sikkerhedspolitik fra Københavns Universitet.

Men Kim-dynastiet kan være en forvirrende affære at finde rundt i. Dels fordi der florerer mange rygter om, hvem der egentlig tilhører familien, og dels fordi, at de fleste hedder Kim. Desuden bliver ægtefæller og børn ofte holdt hemmelige for offentligheden.

Tronfølgeren der ville i Disneyland

Kim-familien har regeret i Nordkorea siden 1948, og de tre ledere - Kim, Kim og Kim - kendes måske bedre under deres tilnavne "Den store leder", "Den kære leder" og "Den store efterfølger".

Men faktisk var det den nu afdøde Kim Jong-nam, der skulle have overtaget posten efter sin far. "Den kære leder" blev dog skuffet over sin søn, der blev opdaget på vej til Disneyland i Japan.

- Han (Kim Jong-nam, red.) passede ikke ind i familien, fordi han var tiltrukket af den vestlige livsstil. Kim-familien forsøger nemlig at skabe et billede af, at alt uden for Nordkorea er kaotisk og farligt, siger Camilla T. N. Sørensen.

To år efter, i 2003, valgte Kim Jong-nam at flygte fra Nordkorea, og efter hans død i mandags spekuleres der i, om Kim-familien har forbindelse til drabet. Ifølge AP er en tredje person blevet anholdt i sagen onsdag aften.

Efter Kim Jong-ils død i 2011, blev det Kim Jong-nams halvbror, Kim Jong-un, der overtog posten som leder af Nordkorea. Han fik tilnavnet "Den store efterfølger".

- Det er svært med sikkerhed at sige, om han er en marionetdukke, eller om han reelt har magten. Men det tyder på, at Kim Jong-un har renset ud i toppen af magten og sat sig selv øverst. Han virker til at være en stærk leder, men samtidig er han paranoid i forhold til modstand fra både eliten og folket, og det er derfor, vi ser de – set udefra – vanvittige tiltag, siger Camilla T. N. Sørensen fra Københavns Universitet.

Myrdede familiemedlemmer

Kim Jong-nam er ikke den første afhopper fra Kim-familien, der er blevet dræbt under mystiske omstændigheder. Yi Han-yong, der var i familie med 'Den kære leders' elskerinde, flygtede fra landet i 1982 og blev skudt i 1997 nær sit hjem i Sydkorea. De to gerningsmænd blev aldrig fundet, men nordkoreanske agenter er mistænkt for at stå bag, skriver BBC.

Jong Song-thaek, der var Kim Jong-uns onkel, blev i 2013 anklaget og henrettet for forræderi. Hans kone, Kim Il-sungs lillesøster, var indtil da en af de mest magtfulde kvinder i kommunistpartiet, men hun har siden sin mands henrettelse trukket sig tilbage fra offentligheden.

Basketstjerne afslørede lederens hemmelige datter

Nordkoreas nuværende leder, "Den store efterfølger", blev i 2009 gift med Ri Sol-ju. Hun var tidligere en populær sanger, men efter deres ægteskab er optagelser og andre beviser på hendes kunstneriske fortid angiveligt blevet gemt væk.

Officielt har parret ingen børn, men den tidligere amerikanske basketstjerne Dennis Rodman fortalte til The Guardian, at han ved et besøg i 2013 fik lov til at holde parrets datter Ju-ae. Dennis Rodman er blevet en ven af familien på grund af "Den store efterfølgers" interesse for basketball.

Kim Yo-jong, der er den nuværende leders søster, blev først set i offentligdagen i 2015, da hun var 28 år, så måske går der længe, før vi får bekræftet, om basketstjernen taler sandt.

Den tidligere basketstjerne Dennis Rodman har flere gange besøgt sin gode ven Kim Jong-un i Nordkorea. (Foto: REUTERS/KCNA)

Unikt golftalent

Kim-familien har tilsyneladende både interesse og talent for sport. "Den kære leder" slog verdensrekorden for flest hole-in-ones på en runde golf, da han åbnede landets første golfbane i 1994 – og det endda, selvom han aldrig havde prøvet at spille golf før.

Kim Jung-un, "Den store efterfølger", har store ambitioner om, at Nordkorea skal vinde medaljer ved de internationale sportsturneringer, men ifølge Nordkoreas Olympiske Komité udnytter Vesten deres sanktioner til at forhindre Nordkorea i at importere det nødvendige sportsudstyr.