GRAFIK Vold, narko og ekstremisme: Her er Sveriges særligt udsatte boligområder

Politiet har identificeret 53 "udsatte" boligområder i Sverige. Heraf er 15 "særligt udsatte".

Svensk politi skød i aftes mod en gruppe stenkastende unge i Stockholm-forstaden Rinkeby.

Rinkeby er ét af 15 boligområder, som politiet i en rapport fra februar sidste år identificerede som "særligt udsatte områder", hvor det ikke er unormalt, at politiet støder sammen med urostiftere.

I rapporten fremhæver politiet i alt 53 svenske boligområder som "udsatte", hvor der er lav socioøkomisk status, udpræget kriminalitet i form af vold og narkohandel og derudover en utilfredshed med det omkringliggende samfund.

Udsatte områder i Sverige

  • Udsatte områder: 32

  • Risikoområder: 6

  • Særligt udsatte områder: 15

  • I alt: 53

Af disse er de "særligt udsatte områder" i rapporten karakteriseret som parallelsamfund med udpræget ekstremisme, systematiske trusler og vold mod vidner og steder, hvor det er "svært eller praktisk talt umuligt at arbejde" for politiet.

Yderligere er seks boligområder kategoriseret som "risikoområder", der ikke opfylder kriterierne for at være særligt udsat.

Særligt udsatte områder

  • Fire ligger Stockholmsområdet: Rinkeby/Tensta, Husby, Hallunda/Norsborg i Botkyrka kommune og områderne Ronna/Geneta/Lina i Södertälje kommune.

  • To i Malmø: Rosengård og Södra Sofielund/Seved.

  • Seks i og omkring Gøteborg: Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo og Lövgärdet.

  • Derudover er der Vivalla i Örebro, Skäggetorp i Linköping og Araby i Växjö.

Problemer er normaliseret

Ifølge politirapporten har boligområderne været udsatte i så mange år, at problemerne er blevet "normalisereret" både for indbyggere og myndighederne.

Derudover risikerer flygtningestrømmen til Sverige at blive et problem for områderne, der i forvejen har store socioøkonomiske problemer, lyder det i rapporten.

Områderne har i forvejen en stor andel af indbyggerne med udenlandsk baggrund. I Rinkeby tæller indvandrere og efterkommere omkring 90 procent af indbyggerne.

Rinkeby i 1988 (Foto: Holger Ellgaard © wikipedia)

Tit uro i Rinkeby

Der er ofte uro i Rinkeby.

Tidligere på måneden måtte tre politifolk på skadestuen, efter at en større gruppe personer angreb dem med slag, spark og flasker. I starten af december blev to brødre, der er kendt af politiet, skudt og dræbt på en café i byen.

I maj 2013 var der ballade i flere nætter i træk, og der blev der sat ild til tre skoler, en politistation og adskillige biler. Urolighederne spredte sig til flere områder omkring Stockholm. Det samme var tilfældet tilbage i 2010.

Biler i brand i Stockholm-forstaden Rinkeby i mak 2013. (Foto: Scanpix Sweden © Scanpix)