Tema Krigen i Syrien

Gram: FN øger presset på stormagter for at få nødhjælp frem til Syrien

ANALYSE Rusland synes at gå efter en militær løsning, der vil holde Assad på magten, skriver DR's internationale korrespondent.

Det er flere uger siden nødhjælpskonvojer sidst nåede frem til Syriens belejrede byer. Her er det en fælles konvoj fra FN, Røde Kors og Syrisk Røde Halvmåne, der når frem til byen Talbiseh, (Foto: MAHMOUD TAHA © Scanpix)

Det var en frustreret FN-forhandler for Syrien, Staffan de Mistura, der i dag afbrød et møde efter bare otte minutter i Den Internationale Støttegruppe for Syrien. Mødet skulle diskutere leverancer af humanitær bistand.

"Ikke en eneste konvoj har indtil nu nået de belejrede områder i denne måned. Ikke en eneste konvoj. Og hvorfor?," spurgte Staffan de Mistura, ”på grund af én faktor – krig!”

”I morgen”, sagde han, ”skulle vi fejre ”Verdens Humanitære Dag,” og i Syrien ser og hører vi kun om kampe, offensiver og mod-offensiver, raketter, tøndebomber, missiler, raketter, napalm, klorgas, snigskytter, luftangreb, selvmordsbombere!”

Udstiller stormagterne

Staffan de Mistura har været FN’s chefforhandler for Syrien i mere end et år. Hans forhandlinger om overgang til et nyt styre i Syrien har været frosset ned siden slutningen af april. Til gengæld er forhandlinger om ”humanitær bistand” og om ”ophør af kamphandlinger i Syrien” fortsat i sneglefart.

Bag Staffan de Misturas dramatiske afbrydelse af mødet om humanitær bistand i dag ligger flere overvejelser.

Det er hans og FN-systemets appel og opfordring til specielt Rusland og USA, der i fællesskab er formand i Den Internationale Støttegruppe for Syrien, om at standse de eskalerende kamphandlinger i Syrien.

Med sin beslutning i dag udstiller Staffan de Mistura både de to stormagters manglende evne og vilje til at lægge låg på kamphandlingerne og sikre humanitær bistand til belejrede områder. Mange af områderne har ikke har fået hjælp i adskillige måneder, nogle i mere end et år.

Og det er Staffan de Misturas forsøg på at beskytte FN mod voksende kritik af, at forhandlingerne om Syrien ikke flytter sig – også forhandlinger om planlægning og gennemførelse af humanitær hjælp, udveksling af krigsfanger og for stop af krigshandlingerne.

Kræver 48 timers våbenhvile

Her til eftermiddag skal komiteen under Den Internationale Støttegruppe for Syrien mødes for at diskutere ophør af krigshandlinger.

Staffan de Mistura siger, at han vil presse på for i første omgang at få en 48 timers våbenhvile i stand for Syriens største by Aleppo, som det syriske regime har proklameret, at man vil erobre – med russisk hjælp.

Fem-årige Omran, der angiveligt blev reddet ud af ruinerne efter et luftbombardement mod den oprørskontrollerede bydel Qaterji i Aleppo. (Foto: ho © Scanpix)

Russerne har foreslået daglige tre-timers pauser i kamphandlingerne om Aleppo, for at tillade nødforsyninger at komme ind og flygtninge at slippe ud.

Iagttagere kalder de tre timers pauser aldeles utilstrækkelige for, at nogen meningsfuld hjælp kan nå ind i byen. Og efter at oprørerne har brudt regimets belejring af byen, frygter man intensivering af kamphandlinger og specielt russiske bombeangreb, der vil koste omfattende civile tab i den tætbefolkede by.

Rusland søger militærløsning

Mens Staffan de Mistura åbent lufter sin og FN’s frustrationer over udviklingen i Syrien, så breder der sig blandt observatører af udviklingen en opfattelse af, at den russiske optrapning af luftangreb i Syrien med bombefly fra base i Iran, demonstrerer, at russerne ikke mere støtter forhandlingerne om en politisk overgang fra Assad-regimet.

Opfattelsen blandt iagttagere er, at russerne i stedet satser på at sikre sig en så fordelagtig militær position i landet, at de kan sikre, at Assad kan ende med at blive siddende på sin præsidentpost.