Gratis frugt til europæiske skolebørn

EU-Kommissionen kommer Europas 22 millioner overvægtige børn til undsætning. Alle lande skal indføre gratis frugt- og grøntordninger til skolebørn.

22 millioner overvægtige børn i Europa får hjælp af EU-Kommissionen. (© Corbis)

Skolefrugtordninger giver børn og unge gode kostvaner, som de vil beholde resten af livet, mener EU-Kommissionen, som tirsdag offentliggjorde et forslag, der skal sikre gratis frugt og grønt til alle Europæiske skolebørn.

22 millioner af dem skønnes nemlig at være overvægtige. Mere end hver femte af den mængde er decideret fede, og det tal forventes at stige med 400.000 hvert år.

Konkrete skridt

- Forslaget viser, at vi mener det alvorligt, når vi ønsker at tage konkrete skridt til at bekæmpe fedme, siger EU's danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, som sender en check på 670 millioner kroner om året med forslaget.

De skal gøre det muligt at købe og distribuere frisk frugt og grønt til skolerne. Meningen er, at beløbet skal suppleres af de medlemsstater, der vælger at deltage i programmet.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen er positiv over for forslaget, men hun siger til Radioavisen, at beløbet slet ikke er stort nok. Der skal langt flere penge på bordet til en sådan frugtordning, mener hun.

Forslaget, som nu går videre til Ministerrådet og Europaparlamentet, er det sidste skridt i kommissionens arbejde med at forbedre sundhed og ernæring. Frugtprogrammerne skal efter planen starte ved indledningen af skoleåret 2009/2010.

Facebook
Twitter