Greenpeace om klimaaftale: Vi hverken jubler eller græder

Det er de fattige landes skyld, at verden i dag har fået en global klimaaftale, siger den internationale generalsekretær for Greenpeace.

De rige lande har været alt for mange år om at gøre noget ved klimaproblemerne, mener Kumi Naidoo, international generalsekretær for Greenpeace. (Foto: Per Bang Thomsen)

Der bliver hverken jublet eller drukket gravøl hos Greenpeace, efter verdens lande lørdag aften nåede til enighed om en global klimaaftale i Paris.

Der er derimod en behersket tilfredsstillelse med aftalen, der har været mange år undervejs.

Det siger Kumi Naidoo, der er international generalsekretær for miljøorganisationen Greenpeace.

- Vi kan ikke tillade os at være ovenud begejstrede. Klimaforandringerne har allerede, helt unødvendigt, kostet titusindvis af menneskeliv, og det skyldes, at alt for mange magtfulde lande har valgt at trække processen i langdrag, siger han, efter han er kommet ud af plenarsalen i Paris, hvor aftalen er blevet indgået.

- Men vi kan heller ikke tillade os at være triste, for klimabevægelsen har nu vundet den centrale kamp. Nu har alle lande accepteret, at vi bør handle med det samme, hvis vi skal gøre noget ved klimaforandringerne. Vi har momentum for vores sag nu, siger Kumi Naidoo.

Han er sikker på, at der opstår panik i de store, olieproducerende lande, når de først får nærlæst aftalen.

- Det her er begyndelsen på slutningen for den fossile ære, siger han og understreger, at de rige, industrialiserede lande har meget at takke de fattige udviklingslande for.

- Det er dem, der har gjort denne aftale mulig, da de har haft tiltro til, at de industrialiserede lande nok skal punge ud for de klimaforandringer, der kommer til at påvirke alle landene, siger Greenpeace-bossen.

Facebook
Twitter