Greenpeace slæber den norske regering i retten

Greenpeace mener, at den norske regering handler imod den norske grundlov ved at tillade nye olieboringer

Det bør ikke være tilladt for Norge at bore efter olie et nyt sted i Arktis. (Foto: © handout, Scanpix)

Det bør ikke være tilladt, at den norske regering for første gang i 20 år har åbnet for et nyt område i den norske del af Arktis, hvor olieselskaber kan bore efter olie.

Det strider imod den norske grundlov og Paris-aftalen, mener miljøorganisationen Greenpeace, som hiver den norske regering i retten 13. november.

- Det står lysende klart, at vi ikke kan tåle at brænde alle vores fossile reserver af, hvis vi skal holde os fra de klimakonsekvenser, som FN’s klimapanel advarer om.

- Derfor synes vi overhovedet ikke, at det giver mening at lede efter endnu mere olie, når vi ikke engang kan tåle at brænde det olie af, vi allerede har fundet, siger Sune Scheller, der er international projektleder hos Greenpeace.

I alt har 13 olieselskaber fået regeringens tilladelse til olieefterforskning i den sydøstlige del af Barentshavet.

Paris-aftalen, som er en global klimaaftale, indeholder blandt andet en målsætning om en gennemsnitlig temperaturstigning, der ikke må overstige to grader, og som helst skal holde sig tæt på halvanden grad.

Men det er ikke muligt at overholde de forpligtelser, når man udsteder tilladelser til at bore efter olie, mener Greenpeace.

- Når vi kigger på olie og gas i de olieprojekter, der allerede er i produktion, så vil CO2’en fra de projekter alene bringe os over halvanden grad, siger Sune Scheller.

/ritzau/