Greenspan advarer: Grækenland er nødt til at forlade euroen

Onsdag er Grækenland på dagsordenen ved et ekstraordinært møde mellem eurolandenes finansministre i Bruxelles.

- Jeg tror, at Grækenland er nødt til at forlade eurozonen, siger Alan Greenspan til BBC. (Foto: TIM SLOAN © Scanpix)

Grækenland bør forlade Eurozonen.

Det mener i hvert fald Alan Greenspan, der er kendt verden over som respekteret chef for den amerikanske forbundsbank i 19 år frem til 2006.

- Jeg tror, at Grækenland er nødt til at forlade eurozonen, siger han til BBC.

Tålmodigheden over for den hårdt prøvede græske økonomi er nemlig ved at rinde ud.

- Jeg tror ikke, det gør noget godt for hverken Grækenland eller de andre lande i eurosamarbejdet, hvis Grækenland bliver, siger den 88-årige amerikaner, der længe har opfattet euroen som en fejlkonstruktion.

Greenspan: Det er et spørgsmål om tid

Efter det venstreorienterede Syriza vandt parlamentsvalget i januar, har landets nye premierminister, Alexis Tsipras, besøgt flere europæiske hovedstæder for at forklare, hvorfor hans regering ønsker et stop for sparediktatet fra de internationale kreditorer.

Grækerne skal have længere tid til at betale deres gæld og færre sparekrav, siger regeringen, som dog har fået nej fra blandt andet det største euroland, Tyskland.

- Det er et spørgsmål om tid, før alle parter ser, at et græsk exit vil være den bedste strategi, lyder det fra Alan Greenspan til BBC.

Sammenbrud for græsk økonomi uden lån

Det scenarie, der har fået navnet grexit efter en sammentrækning af de engelske ord for Grækenland og for en exit, er noget, EUs ledere under de seneste års gældskrise hele tiden har villet undgå.

Onsdag står Grækenland på dagsordenen ved et ekstraordinært eurogruppe-møde i Bruxelles dagen inden et EU-topmøde, hvor Tsipras for første gang møder sine EU-kolleger i samlet flok.

Eurogruppen - det vil sige eurolandenes finansministre - har givet Grækenland en frist frem til 16. februar til at søge forlængelse af den eksisterende redningspakke, hvis gruppens 19 medlemslande fortsat skal holde hånden under det kriseramte medlemsland.

Den nuværende lånepakke udløber med udgangen af februar, og uden en forlængelse ligner det et totalt sammenbrud for græsk økonomi.

DR Nyheder/ritzau/

FacebookTwitter