Greta Thunberg har afholdt sin sidste skolestrejke for klimaet: 'Kampen er kun lige begyndt'

Selvom de berømte skolestrejker nu er slut, lover hun at fortsætter kampen for klimaet.

(Foto: © HANNA FRANZEN, Ritzau Scanpix)

Efter 251 uger var det i går sidste gang, at svenskeren Greta Thunberg afholdt sin faste skolestrejke for klimaet. Thunberg er nemlig blevet student.

I august 2018, da den 15-årig Thunberg startede sine strejker, var det svært at forestille sig, at et simpelt skilt og en 15-årig pige ville vokse til en global klimabevægelse.

- Da jeg startede med at strejke i 2018, kunne jeg aldrig nogensinde have forventet, at det ledte til noget, skrev Greta Thunberg i går på Twitter.

- Da jeg begyndte at strejke i 2018, havde jeg aldrig troet, at det ville føre til noget. Efter at have strejket i tre uger, var vi en lille gruppe af børn, der besluttede at gøre det hver fredag, skriver hun.

Strejken om fredagen udviklede sig siden til det, der blev kendt som ’Fridays for Future’, hvor unge over hele verden begyndte at strejke for klimaet.

- Flere tilsluttede sig, og lige pludselig blev det til en global bevægelse, der blev større hver dag, skriver Thunberg videre.

Greta Thunberg fotograferet med studenterhuen på ved den sidste officielle 'Skolstrejk för klimatet' foran det svenske parlament i Stockholm. (Foto: © STAFF, Ritzau Scanpix)

Siden den første strejke er svenskeren blevet en klimaaktivitistisk superstjerne, der har holdt taler for verdensledere og demonstranter, der er blevet inspireret til at tage klimakampen op.

Én af dem er Elise Sydendal, der er klimaaktivist hos Den Grønne Ungdomsbevægelse.

- Greta Thunberg har været en enorm inspiration for mig personligt. Hun har vist, at der faktisk er rigtig, rigtig mange ting, du kan gøre, hvis du vil presse politikerne til at tage handling på klimakrisen.

- Hun er et godt symbol på, at der nogle gange er behov for andre metoder, og at man ikke bare skal acceptere mange af de præmisser, som politikerne gerne vil have, at vi skal acceptere.

'Jeg skulle ikke stå her. Jeg skulle være i skole'

Siden skolestrejkerne for klimaet begyndte i 2018, er Thunberg særligt blevet kendt for sine følelsesladede taler.

Mange fik for alvor øjnene op for den unge svensker, da hun blev inviteret til at deltage ved FN’s klimatopmøde i 2019. Her kom hun blandt andet med en opsang til de politiske ledere, der var samlet for at lytte til hende.

- Det er helt forkert. Jeg skulle ikke stå her. Jeg skulle være i skole derhjemme. Alligevel kommer I til os unge for håb. Hvordan kan I tillade jer det?

Greta Thunberg var på talerscenen i København i 2019, hvor flere tusinder danskere demonstrerede. (© Jacob Ehrbahn/Scanpix)

Tidligere samme år besøgte Greta Thunberg Danmark og talte ved Folkets Klimamarch, hvor også Elise Sydendal var blandt tilhørerne.

- Hun holder nogle vildt gode taler, som man jo bliver inspireret af. Det er virkelig vigtigt, at nogle af dem, som er gode til at kommunikere, tør stille sig frem og sige de ting, som hun gør.

Elise Sydendal peger særligt på Thunbergs evner til at kommunikere som dét, der er med til at gøre hende til noget særligt. Men det er samtidig også hendes ordvalg og evne til ikke at lægge fingre imellem, der ikke kun inspirerer, men også provokerer mange mennesker.

Elise Sydendal hørte første gang om Greta Thunberg i 2018, da hun gik i gymnasiet. I flere år har hun været klimaaktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse. (© (Privat foto))

- Det er sårbart at være ansigtet på klimakampen. Det har jeg også selv oplevet, siger Elise Sydendal.

- Det et ikke altid rart. Du får meget hate, og det er ikke altid fedt. Men det er både modigt og meget inspirerende, at hun tør være ansigtet på klimakampen, for jeg tror ikke altid, det er sjovt at være hende.

Udover hendes taleevner mener Elise Sydendal også, at Thunberg har en meget veludviklet ”bullshit-detektor” over for politikere og erhvervsledere, der forsøger at pynte sig med grønne fjer og greenwasher deres planer.

- Hun er også rigtig godt til at se klimakrisens uretfærdigheder. Hun taler ikke bare om klimahandling, men om klimaretfærdighed, forklarer Sydendal.

- Nogle lande har udledt meget mere end andre. Og nogle af de lande, som ikke har udledt særligt meget, er til gengæld dem, som lider rigtig meget nu. Hun prøver også at give mikrofonen videre til klimaaktivister i disse lande – for eksempel i Afrika.

Thunberg fortsætter med at strejke

Selvom det nu er slut med skolestrejkerne for klimaet, så har den i dag 20-årige Greta Thunberg tilsyneladende ikke tænkt sig at stoppe med at strejke, meddelte hun i går på Twitter.

- Os, der kan råbe op, har en pligt til at gøre det. For at ændre alting har vi brug for alle.

- Jeg vil fortsætte med at protestere om fredagen, selvom det teknisk ikke er ”skolestrejke”. Vi har simpelthen ikke andet valg end at gøre alt, hvad vi overhovedet kan. Kampen er kun lige begyndt.

Elise Sydendal understreger, at hun ikke ser Thunberg som en leder af klimabevægelsen, for hver dag er der verden over millioner af mennesker, som kæmper den kamp, Thunberg har sat spotlight på.

- Det, hun siger, ville ikke virke – og der var nok ikke mange, som ville lytte til hende – hvis ikke der stod mange tusinder mennesker bag hendes budskaber.

Men nogle gange skal der en frontfigur til, for at medier og politikere får øjnene op for et vigtigt emne, mener Elise Sydendal.

- Det var virkelig vigtigt, at Greta Thunberg satte sig foran det svenske parlament. Det har virkelig også været med til at give luft under vingerne for vores bevægelse.

- Jeg er kæmpe fan, og hun er et stort forbillede for mig. Hun er bare rigtig god til at inspirere unge mennesker som mig til at gå ind i klimakampen.