Greta Thunberg tilbageholdt af tysk politi under stor klimademonstration

I to år har klimaaktivister kæmpet for at stoppe udvidelsen af den store brunkulsmine.

I dagevis har demonstranter trodset regn, blæst og mudder i den lille by Lützerath i det vestlige Tyskland.

Byen er en såkaldt brunkulsmineby, og landsbyen skal efter planen rives ned for at give plads til udvinding af kul.

Demonstranterne vil have stoppet udvidelsen af brunkulsminen Garzweiler 2, der er den største af sin slags i hele Tyskland. Faktisk har klimaaktivisterne slået lejr omkring minen i to år, men i onsdags ryddede tysk politi lejren, og det har fået spændingerne til at spidse til.

I lørdags kom til det til sammenstød mellem demonstranter og politi, og ifølge tysk politi deltog omkring 15.000 aktivister i demonstrationen.

Politiet mødte kampklædte op. (Foto: © Wolfgang Rattay)

Demonstrationerne slutter ikke der, for i dag har der også været protester mod udvidelsen af kulminen, og midt i mudder, politiknipler og kaos dukkede et velkendt ansigt op.

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg - løftet fra jorden af tre politibetjente.

- Greta Thunberg var en del af en gruppe aktivister, der skyndte sig mod kanten (af kulminen, red.). Men hun blev derefter stoppet og båret fra området for at fastslå hendes identitet, lyder det ifølge Reuters fra en talsmand fra det lokale politi.

'Kullet skal blive i jorden'

At Greta Thunberg befandt sig området omkring Lützerath er ingen overraskelse. Hun deltog også i lørdagens demonstration, hvor hun fra talerstolen takkede de fremmødte.

- Forskningen siger det meget klart: Kullet skal blive i jorden. Vi må standse ødelæggelserne af vores planet og ikke skabe flere ofre for kortsigtet økonomisk vækst og virksomhedernes grådighed, sagde hun.

Tyskland har et enormt ansvar for den grønne omstilling, mener Greta Thunberg. (Foto: © CHRISTOPH REICHWEIN)

Den unge klima-aktivist var heller ikke bleg for at rette skyts direkte mod Tyskland.

- Det, der sker i Lützerath, bliver ikke i Lützerath. Tyskland har som en af de største CO2-udledere i verden et enormt ansvar. De skal stilles til ansvar for deres handlinger, og det er derfor, vi er her.

Vil blive løsladt i løbet af dagen

Efter Thunberg var blevet ført væk af kampklædt politi, blev hun sammen med andre demonstranter gelejdet ind i en bus, som politiet havde opsat omkring kulminen.

På trods af tilbageholdelsen, havde Thunberg overskud til give tommel op gennem bussens ruder. (Foto: © Wolfgang Rattay)

Hvorvidt Thunberg allerede ér blevet løsladt af tysk politi er uklart, men ifølge Reuters har talsmanden for det lokale politi udtalt, at hun - sammen med de øvrige tilbageholdte - vil blive løsladt i løbet af i dag eller aften.

- Der er ingen grund til at holde dem i flere dage. Det kan tage nogle timer, ellers får de lov til at gå med det samme, siger talsmanden.

Der er generelt godt gang i de tyske klimaaktivister disse dage. I torsdags besatte en del af dem økonomiminister og vicekansler Robert Habecks kontor i byen Flensborg.

Aktivisterne anklager Habecks regeringsparti, De Grønne, for at svigte klimaet. Partiet gik til valg på et løfte om at udfase brugen af kul frem mod 2030, men på grund af krigen i Ukraine og den følgende energikrise, har De Grønne ændret holdning og vil fortsat tillade kulenergi.