Grimsvötns røgsøjle rykker mod sydøst

Den mest aktige vulkan i Island har sendt en røgsøjle i vejret, men udbruddet vil formentlig ikke påvirke flytrafikken.

Islands mest aktive vulkan, Grimsvötn er gået i udbrud. Vulkanen ligger under en gletcher, hvorfra der nu stiger en 15 kilometer høj røgsøjle. (Foto: Thordur Sævarsson © DR)

Det vulkanudbrud der i aftes ramte Island ventes ikke at påvirke flytrafikken i nævneværdig grad.

Grimsvötn, der ligger under en gletsjer, har smeltet store mængder is og den 15-20 kilometer høje røgsøjle er en blanding af damp og aske. Røgsøjlen bevæger sig langsomt mod sydøst.

Lokalt er der etableret en flyveforbudszone i 220 kilometers afstand til vulkanen.

Man venter, at udbruddet vil give lokale problemer for flytrafikken, men foreløbig ser det ikke ud til at det vil få vidtrækkende betydning for flytrafikken.

Til gengæld er der bekymring for, hvad der kan ske, hvis store mængder af gletcheren smelter. Man frygter, at det skal føre til lige så store oversvømmelser, som dem der ødelagde store områder i 1996.

Turister advaret

Udbruddet kommer godt et år efter, at en anden vulkan under isbræen Eyjafjallajökull førte til store problemer for luftfarten som følge af vulkansk aske.

- Det kan være et stort udbrud, men det er ikke sandsynligt, at det bliver som sidste år, siger geolog Hjorleifur Sveinbjörnsson fra Islands meteorologiske institut til nyhedsbureauet Reuters.

Veje er blevet lukket og det statslige TV RUV fortæller, at turister og campister er blevet advaret om udbruddet og overnattende i telt er blevet flyttet til huse.