Grøn triumf: Miljøparti erobrer Frankrigs største byer i kaotisk kommunalvalg

Den franske præsidents parti står til en stor fiasko, mens højrefløjsleder glæder sig.

Det grønne parti EELV ser ud til at vinde frem i mange af Frankrigs større byer. Her er det Lyons bogmester, Gregory Doucet, der går på scenen for at fejre resultatet. (Foto: Jeff Pachoud © Scanpix)

To timer efter at valgstederne er lukket i Frankrig, tegner der sig et billede af en grøn jordskredssejr.

Kandidater fra det franske miljøparti EELV har erobret bastioner som Marseille, Lyon og Strassbourg samt en lang række mindre byer.

Det viser exit-polls, som får miljøpartiets formand, den tidligere præsidentkandidat Yannick Jadot, til at konstatere, at kommunalvalget ”skaber håb for et smukt politisk projekt”.

Yannick Jadot (til venstre) er leder af venstrefløjspartiet EELV, der har vundet valget i flere byer. (Foto: CHRISTOPHE SIMON © Scanpix)

Samtidig glæder højrefløjslederen Marine Le Pen sig over, at hendes parti Rassemblement National har erobret sin første franske storby i 25 år, nemlig sydfranske Perpignan.

Her bliver Le Pens nære politiske rådgiver – og ekskæreste – Louis Alliot borgmester for byen med de 120.000 indbyggere.

Nederlag til Macron

Til gengæld ser det franske kommunalvalg ud til at være en total fiasko for det unge regeringsparti, La République en Marche, der ikke erobrer nævneværdige borgmesterposter bortset fra Le Havre i Nordfrankrig, hvor premierminister Edouard Philippe er sikkert genvalgt.

Størst er nederlaget i Paris, hvor præsident Macrons håndplukkede borgmesterkandidat, tidligere sundhedsminister Agnès Buzyn ifølge exit-polls har fået 16 procent af stemmerne, mens den siddende socialistiske og meget miljøaktivistiske borgmester Anne Hidalgo er blev genvalgt med mere end 50 procent af stemmerne.

- Vi oplever en stor skuffelse i aften, siger regeringens talsmand, Sidibt Ndiaye til tv-stationen France 2 og kalder La République En Marches valgresultat for "ekstremt skuffende".

Demokratiet største taber

Franske kommentatorer diskuterer til aften, om den største taber imidlertid ikke må siges at være selve demokratiet. Med en valgdeltagelse på 40,5 procent sætter dagens kommunalvalg bundrekord i moderne fransk politik.

Det skyldes særligt franskmændenes frustration over, at der bliver afviklet valg under en coronapandemi.

Første runde af kommunalvalget blev afholdt 15. marts, kun 36 timer før Frankrig gik i lockdown, og borgerne fik udgangsforbud, mens dagens anden – og tre måneder forsinkede – runde bliver afholdt midt i en kompliceret genåbning af landet.

Præsident Macron har endnu ikke udtalt sig, men Elyséepalæet lader pressen forstå, at præsidenten beskriver exit-polls som "en dårlig nyhed ud fra et demokratisk synspunkt".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk