Grønlænder: 'Skræmmende, at Trump tror, at vi er i en kolonitid'

I Det Grønlandske Hus i København bliver der ikke taget godt imod Trumps formodede ønske.

Den amerikanske interesse for Grønland mødes af skepsis. (Foto: Elias Nielsen © Scanpix)

Det hvide og røde flag flagrer i vinden og byder de københavnske borgere velkommen ind i den grønlandske kultur, men inden for i Det Grønlandske Hus i København er humøret ikke højt.

I dag beretter amerikanske medier, på baggrund af anonyme kilder, at den amerikanske præsident, Donald Trump, efter sigende har diskuteret mulighederne for et køb af Grønland.

De grønlandske borgere har dog ikke et stort ønske om at blive købt.

- Jeg er ikke interesseret i at blive opkøbt af Donald Trump. Lige nu støtter jeg rigsfællesskabet på grund af alle de fordele, der er såsom gratis hospital og skole, siger Maaliaaraq Engell, som er studerende og født i Nuuk.

Og det er ikke kun Maaliaaraq Engell, som er utilfreds med Trumps udmelding.

- Jeg bliver kun mere motiveret til at deltage i demonstrationer mod Donald Trump, siger Maaliaaraq Engell. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

- Jeg vil ikke have, at Trump køber Grønland. Grønland og Danmark har et godt forhold til hinanden, så hvorfor skulle han dog det, siger Kristian Juilsin, som er i praktik hos Danfoss og er af grønlandsk afstamning.

Skræmt over tanken

Maaliaaraq Engell troede, da hun hørte om det formodede ønske om et køb af Grønland, at det måtte være en joke. Efterfølgende blev smilebåndet dog hurtigt sænket.

- Det er skræmmende, at Trump tror, at vi er i en kolonitid, hvor man bare kan købe lande, siger Maaliaaraq Engell.

Nu er hun klar til at møde den amerikanske præsident med fanerne hævet højt.

- Jeg bliver kun mere motiveret til at deltage i demonstrationer mod Donald Trump, siger hun.

Kan give anledning til refleksion

Minik Rosing, som er geolog ved Københavns universitet og af grønlandsk afstamning, er også meget foruroliget over Trumps manglende empati med det grønlandske folk. Men han kan se et potentiale for udvikling i forholdet mellem Danmark og Grønland.

- Måske giver nyheden os muligheden for at finde ud af, hvad vi vil med hinanden i rigsfællesskabet, siger Minik Rosing.

Trumps formodede ønske er dog ikke noget, han tager for gode varer. Det kommer ikke til at blive en mulighed i hans ører.

- Trump kan ikke købe Grønland, hvem vil han købe Grønland af?, spørger han.

Facebook
Twitter