Grønland og Færøerne er åbne for både amerikansk, kinesisk og russisk interesse

Men grønlændere og færinger er klar over, at de er midt i et strategisk stormagtsspil.

Grønland eksporterer allerede i dag fisk til for eksempel Kina. Den grønlandske udenrigsminister håber på mere handel efter et møde med USA's udenrigsministers i København i dag. (Foto: Alister Doyle)

Mere handel med USA og flere amerikanske turister. Det står højt på ønskelisten i Grønland og på Færøerne.

USA's udenrigminister, Mike Pompeo, var på besøg i København i dag. Udover møder med statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod, talte han også med de grønlandske og færøske udenrigsministre.

Begge dele af rigsfællesskabet er begejstrede for deres møder med den amerikanske minister.

- Det åbner muligheder for Grønlands videre økonomiske udvikling og for at kunne føre mere direkte dialog med USA – uden at skulle forbi myndighederne i København først. Det er en positiv udvikling, siger Grønlands udenrigsminister, Steen Lynge.

Grønlands udenrigsminister, Steen Lynge, vil gerne udvikle kontakten til USA for at udvikle Grønlands økonomi. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

På Færøerne ser man frem til mere direkte kontakt til USA's regering.

- Vi har et stort ønske om et stærkere samarbejde med USA indenfor for eksempel forskning, energi og turisme. Det fremhæver Færøernes udenrigsminister, Jenis av Rana.

Der er konkrete initiativer på vej til at sikre den fortsatte kontakt.

- Vi blev enige om at nedsætte et forum til at udarbejde en strategi for et samarbejde. Og vi talte om at oprette en repræsentation i Washington, fortæller Jenis av Rana.

Færøernes udenrigsminister Jenis av Rana mødtes med sin amerikanske udenrigsminister-kollega i dag. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Samtidig med den positive indstilling overfor USA, er grønlænderne klar til at sige ja til tilbud fra andre lande.

- Grønland er en åben økonomi. Vi ser gerne samarbejdspartnere fra forskellige dele af verden, fremhæver den grønlandske udenrigsminister.

Fisk til Kina

Faktisk samarbejder Grønland allerede med Kina.

- Vi sælger en stor del af vores fisk til Kina. Det udgør en stor del af vores eksport. Det er stadig vigtigt for os, påpeger Steen Lynge.

Netop Kina har sammen med blandt andet Rusland vist stor interesse i Arktis. Kineserne har blandt andet åbnet en videnskabelig forskningsfacilitet i Svalbard og borer efter olie side om side med det russiske gasselskab Gazprom.

Grønlands hovedstad Nuuk. (Foto: Alistair Scrutton)

Derfor er udmeldingerne fra Grønland diplomatiske. Alle samarbejdspartnere er velkomne, lyder det.

- Jeg synes ikke, at vi skal vælge eller fravælge denne ene frem for den anden, siger Steen Lynge.

Dialog frem for magt

Også på Føræerne hilser man samarbejde med andre lande velkommen, så længe man kan enes om grundlæggende værdier, understreger den færøske udenrigsminister.

- Vi ser helst, at de lande, som er på banen – USA, Kina og Rusland – har den samme holdning til Arktis som os, siger Jenis av Rana.

På Færøerne er regeringen klar over, at den er del af et spil mellem stormagter. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)

Begge ministre er klar over, at højspændt storpolitik følger med interessen i Arktis.

- Selvfølgelig er vi bange for, at det kan eskalere så meget, at man i stedet for dialog begynder at vise magt. Vi ønsker dialogen, påpeger Jenis av Rana.

Både Grønland og Færøerne forbeholder sig retten til at sige fra.

- Hvis der er tale om kritiske investeringer, må vi vurdere situationen fra gang til gang, siger Steen Lynge.