Grønlands opposition afviser at gå i regering med Hammonds parti

Oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) har afvist at indgå i forhandlinger med Hammonds parti, Siumut.

Fredag i sidste uge kom det frem, at Aleqa Hammond i en periode på omkring et år havde brugt 106.000 kroner fra det grønlandske selvstyres kasse til private formål. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Det største oppositionsparti på Grønland, Inuit Ataqatigiit (IA), afviser at indgå i en koalition med Siumut, efter at Atassut har trukket sig fra koalitionen med Siumut som følge af Aleqa Hammonds brug af skattekroner til private formål.IA holder fast i kravet om, at der skal udskrives valg. Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.ag.IAs hovedbestyrelse holdt onsdag eftermiddag dansk tid et hastemøde, efter at regeringspartiet Atassut havde trukket sig ud af regeringen. Tidligere trak også to ministre fra Siumut sig fra regeringen.

Ifølge IA skulle Siumut efterfølgende have spurgt partiet, hvilke områder de ønsker at sidde på i regeringen, men det blev mødt af en kold skulder. IA ser ikke andre muligheder end at udskrive et valg.For meget uro i SiumutIA mener, at der er for meget uro i Siumut, efter at Aleqa Hammond har fået lov til at tage midlertidigt orlov fra det politiske, frem til en betænkning fra det grønlandske landstings revisionsudvalg kommer 23. oktober. Hendes post er overtaget af partifællen Kim Kielsen.- Vi ved ikke, hvem der styrer Siumut nu. Vi ved ikke, om Kim Kielsen er fungerende formand for Naalakkersuisut (regeringen red.), eller om det er Aleqa Hammond, sagde Sara Olsvig, der er formand for IA og desuden sidder i Folketinget i Danmark, til Sermitsiaq.ag.

- Vi ved derfor ikke, hvem vi skal spørge ved en eventuel ny forhandling for at danne ny koalition, sagde Sara Olsvig.Brugte offentlige midlerFredag i sidste uge kom det frem, at Aleqa Hammond i en periode på omkring et år havde brugt 106.000 kroner fra det grønlandske selvstyres kasse til private formål.Siumuts gruppe i landstinget, Inatsisartut, har holdt gruppemøde onsdag, men alle forlod mødet uden at ville sige noget, oplyser Sermitsiaq.ag.

Efterfølgende bliver der i øjeblikket holdt møde i landstingets formandskab, hvor det bliver diskuteret, om medlemmerne af landstinget skal indkaldes til et møde senere onsdag./ritzau/

Facebook
Twitter