Grønlands turistorganisation opgiver julemanden: Finland må gerne få ham

Der er ingen penge i julemanden, så Grønlands turistorganisation vil hellere satse på naturoplevelser .

Der er mange lande, der gerne vil tage ejerskab på julemanden. Også her ved Julemændenes Verdenskongres i København i 2016. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Tusindvis af børn sender hvert år til jul et brev med deres gaveønsker til Grønland, for her bor julemanden.

Sådan har det været traditionen i mange danske hjem igennem årtier. Men nogle mener også, at han hører hjemme på Nordpolen, Tyrkiet eller i Rusland.

I Finland er de dog ikke i tvivl. Julemanden hører hjemme der, og nu er Grønland ved at opgive kampen og retten til den gavmilde, langskæggede mand i den røde dragt.

- Julemanden er i Danmark kendt for at komme fra Grønland. Men i andre lande forbinder man ham med Finland. Og det cirkus, finnerne har, kan vi ikke konkurrere med, siger Lykke Geisler Yakaboylu, der er direktør i Visit Greenland.

Et stort cirkus

I Finland påstår man, at julemanden hører hjemme i Lapland. Her er det blevet en stor forretning, at man kan besøge byen 'Santa Claus Village', der fremstår som en forlystelsespark med butikker og restauranter.

- Det er fantastisk for dem, men jeg synes, det er et cirkus. Jeg har været der, så jeg kender konceptet, og det er svært at konkurrere med.

- Men Grønland vil også hellere være kendt for at være en adventure-destination, hvor man kan opleve Nordlyset og køre hundeslæde i modsætning til det finske "Disneyshow". Det vil vi ikke konkurrere med. Vi har satset på det tidligere, og det fejlede, så Finland må gerne få julemanden for vores skyld, siger Lykke Geisler Yakaboylu.

Julemanden var engang en del af det grønlandske brand. I halvfemserne fik han kontor i Nuuk, hvor det blev drevet som en lille butik, ligesom børn kunne sende deres breve, som endda blev besvaret.

- Det var aldrig nogen økonomisk succes, så det døde ud. Vi siger stadig, når vi bliver spurgt, at han kommer fra Grønland, vi bruger det bare ikke aktivt i vores markedsføring. Der er dog stadig nogle få rejseoperatører, der bruger ham, siger Lykke Geisler Yakaboylu.

Blasfemisk at sige andet

Steffen Fog er rejseleder i Grønland og siger, at de fleste danske gæster kan genkende byen Uummannaq, hvor optagelserne til DR's julekalender Nissebanden fandt sted i 1980'erne.

- Der kan man se en lille udstilling med julemandens hjem og hans kontor. I byen Ilulissat er der postkassen ved kulturhuset, hvor børns ønskesedler ender. Men ellers er det ikke super tydeligt, at julemanden kommer herfra, siger Steffen Fog.

Han understreger dog, at grønlænderne selv holder fast i, at julemanden hører hjemme der.

- Blandt almindelige mennesker er der god støtte om fortællingen om Grønland som julemandens hjem. Når man bor her, er det blasfemisk at sige andet, siger Steffen Fog.