Grønne danske virksomheder står til at score på EU-aftale

Dansk Industri er godt tilfreds med EU's klimafokus.

Vestas håber, at EU-aftalen kan betyde flere vindmøller i Europa. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Der er eurotegn i øjnene på flere grønne virksomhedsledere i Danmark, efter at EU's 27 medlemslande i går lukkede en enorm aftale om et nyt syvårigt EU-budget og en tilhørende genopretningsfond.

30 procent af begge pengepuljer, der tilsammen udgør svimlende 13.600 milliarder kroner, er nemlig blevet øremærket et grønnere Europa.

I det nuværende budget ligger tallet på 20 procent.

Og det er en gevinst for Danmark, at der bliver satset mere på klima, siger Anders Ladefoged, der er underdirektør og europapolitisk chef i DI.

- Det er et af de steder, vi er stærke i Danmark. Det vil forhåbentlig snart komme til at resultere i ordrer til danske virksomheder.

Både små og store virksomheder jubler

Thomas Heltborg Juul er direktør for den grønne virksomhed GreenMobility, der leverer eldrevne delebiler. Han er netop en af dem, der håber på, at EU’s aftale kan få sat skub i ordrebogen.

- Jo flere incitamenter, der er for at få flere elbiler på gaden rundt omkring i Europa, desto bedre er det for os i forhold til at få bredt vores forretning ud i Europa, siger han.

Han har nu rullet sine elbiler ud i Danmark og Sverige og har planer om at få dem på gaden i Belgien og Finland til efteråret og håber på at kunne ramme endnu flere lande i løbet af næste år.

Direktøren i GreenMobility, Thomas Heltborg Juul, ser positivt på aftalen. (Foto: Oscar Scott Carl © Scanpix)

I den helt tunge ende af dansk industri møder aftalen også begejstring.

- Nu er jeg jo vestjyde, så jeg tog det roligt og læste det lige et par gange og vendte det med nogle kolleger. Men det her er en god aftale, som vi godt kan se nogle gode muligheder i, siger Tommy Rahbek Nielsen, der er global driftsdirektør hos vindmøllevirksomheden Vestas.

Han tror på, at aftalen kommer til at skabe mere stabilitet i markedet, og at der hurtigt kommer mere skub på de grønne investeringer rundt om i Europa.

- Det er selvfølgelig vigtigt for Vestas. Men det er også vigtigt for vores industri og for hele den grønne omstilling, siger Tommy Rahbek Nielsen.

Ud over de 30 procent grøn "mainstreaming" af budgettet, som det hedder i forhandlingerne, så er det også blevet vedtaget, at aftalen skal leve op til Paris-aftalen – og en regel, der bliver kaldt for "do no harm", som betyder, at resten af de resterende 70 procent i princippet ikke må bruges på noget, der skader miljøet.

Grøn skepsis

Alligevel er der ikke fuld tilfredshed med de grønne procenter over hele linjen.

Hos Enhedslisten efterlyser de nogle flere håndgribelige mål fremfor procenter, og de så også gerne, at der generelt havde været et større fokus på klimaet i forhandlingerne.

- Vi meget bekymrede for, at der ikke er sat konkrete mål i den aftale, som er blevet lavet, siger Søren Søndergaard, EU-ordfører for Enhedslisten.

Og hos De Radikale var der heller ikke udelt begejstring for EU's nye klimaplaner.

- Tillykke til os alle. Der kan og vil blive sagt meget om forskydninger i denne aftale. Klima står fx ikke stærkt som håbet, skriver Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, på Twitter:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk