Groft overfald i Sydafrika sætter fokus på racismen i landet

I Sydafrika er to hvide landmænd kommet for retten - anklaget for at have begået et ualmindelig groft, overfald på en sort sydafrikaner.

Videooptagelsen af det grove overfald er gået Sydafrika rundt på de sociale medier og skabt vrede. (Foto: Str © Scanpix)

I en 20 sekunder lang videooptagelse kan man både se og høre, hvordan Victor Mlotshwa be´r for sit liv, mens en af de to hvide landmænd holder ham nede i en trækiste, som han forsøger at lægge låg på.

I optagelsen kan man også høre de to mænd true med at hælde benzin i kisten og sætte ild til og smide en slange derned.

Han var forinden blevet gennemtævet og bundet i timevis, har han fortalt ifølge BBC.

Skulle straffes

Victor Mlotshwa skulle tilsyneladende straffes for, at han var gået på en sti ind over landmændenes marker på vej hjem. Men efter flere timers mishandling lykkedes det ham til sidst at undslippe. Hvordan er ikke oplyst.

Nu er de to hvide landmænd så kommer for retten i byen Middelburg nordøst for Johannesburg. Og uden for retsbygningen krævede folk, at de to hvide landmænd bliver straffet med livsvarigt fængsel for overfaldet.

De skal foreløbig sidde varetægtsfængslet indtil 25. januar, skriver BBC.

Racismen trives stadig

Videooptagelsen er gået Sydafrika rundt på de sociale medier. Og den har sat fokus på, at racismen stadig trives i det sydafrikanske samfund. Og det selv om apartheid blev afskaffet for 22 år siden.

Racismen er mest udbredt ude på landet. Der er mange sorte arbejdere bange for at klage, hvis de bliver overfaldet, fordi de ikke vil risikere at miste deres job.

For selv om Sydafrika har en sort-ledet regering, og selv om 80 procent af befolkningen på 54 millioner er sorte, er det stadig det lille hvide mindretal, som ejer og kontrollerer det meste af landets økonomi.

Og en hvid husstand i Sydafrika tjener i gennemsnit seks gange så meget som en sort

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk