Grotteaktion har gjort hemmelige thai-soldater verdensberømte

Elitesoldater står i centrum for redningsaktion, der redder thailandske fodbolddrenge ud af grotte.

12 drenge og deres fodboldtræner har været fanget i en oversvømmet grotte i over to uger. På billedet er det Thai Navy Seal-soldater, som ankommer til grotten. (Foto: Ye Aung Thu © Scanpix)

Hemmelige missioner langs grænsen til Cambodja.

Pirateribekæmpelse i Adenbugten.

En omfattende redningsaktion af 13 personer i en grotte i Nordthailand.

De 144 elitesoldater i Thai Navy Seals oplever lidt af hvert.

Men ikke tidligere har opmærksomheden om eliteenheden været så stor som nu, hvor de har fået til opgave at redde 12 fodbolddrenge og deres træner ud af Tham Luang-grotten, hvor de er indespærret på 16. døgn.

Aktionen gik i gang søndag, og søndag eftermiddag dansk tid blev de første fire drenge reddet ud ad grotten.

Den mest elskværdige

- Vi, holdet fra Thailand og de internationale dykkere, vil bringe fodboldholdet hjem.

Sådan lød det i en opdatering søndag på Thai Navy Seals' Facebook-side. Opslaget er liket af 240.000 og delt over 50.000 gange.

Flere gange i døgnet opdaterer de thailandske elitesoldater deres Facebook-side med nyheder om indsatsen for at redde det strandede fodboldhold ud af grotten.

Desuden svømmer siden over med hæder til den tidligere sergent i Thai Navy Seals, Saman Gunan, der fredag mistede livet i forsøget på at hjælpe 'Wild Boars', som de indespærrede drenges fodboldhold hedder.

- Den mest elskværdige af alle. Sergent Saman Gunan mistede livet under missionen i Tham Luang-grotten, skrev Thai Navy Seals fredag.

Men missionen vil gå videre trods tabet af Saman Guman.

- Officer Saman forlod os og denne verden, mens han arbejdede med Seal-brødrene, som prøver at fortsætte og gennemføre missionen som planlagt, skriver Thai Navy Seal på Facebook.

Den thailandske konge, Vajiralongkorn, vil sponsorere begravelsen af Saman Gunan, som døde i forbindelse med redningsaktionen af 13 indespærrede personer. (Foto: Mathias Sommer DR Nyheder)

Fem dykkere fra Thai Navy Seals og 13 internationale dykkere gik tidligt søndag i gang med redningsaktionen, hvor de indespærrede fodbolddrenge efter planen en ad gangen skal hjælpes ud af grotten.

Trænet af amerikanske soldater

Thai Navy Seals blev efter amerikansk forbillede stiftet i 1956. Træningen blev ledet af amerikanske elitesoldater og CIA-agenter, der også siden har trænet og deltaget i missioner med den thailandske eliteenhed.

Amerikanske indsatsstyrker er ankommet til grotten, hvor de skal assistere de thailandske myndigheder i redningsaktionen. Thai Navy Seals er oprettet efter amerikansk forbillede. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

Thai Navy Seals' arbejde foregår typisk i hemmelighed. Men ifølge flere medier har Thai Navy Seals opereret undercover omkring grænsen til Cambodja og deltaget i pirateribekæmpelse ud for Somalias og Thailands kyster.

Foreløbigt er otte drenge reddet ud i redningsaktionen, som forventes at tage flere dage (Opdateret mandag eftermiddag).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk