Grusom hverdag for irakiske indsatte

Ifølge Amnesty International er hverdagen for de indsatte i irakiske fængsler langt mere grusom end i det berygtede Abu Ghraib-fængsel.

Ifølge Amnesty International har indsatte i irakiske fængsler det ofte værre end i det berygtede Abu Ghraib-fængsel. (© AP Graphics)

Hverdagen for indsatte i irakiske fængsler er i dag langt mere grusom end forholdene var i det berygtede amerikansk-styrede fængsel, Abu Ghraib.

Det skriver menneskerettigheds-organisationen Amnesty International i en ny rapport.

Op til 30.000 fanger sidder under forhold, hvor de risikerer at blive udsat for mishandling, og hvor de må klare sig uden et fungerende juridisk system.

Fangevogterne borer huler i de fængsledes kroppe med en boremaskine, sætter strøm til deres kønsdele og udsætter dem for kvælning med plastiposer.

Uden juridisk system

- Situationen i de irakiske statsfængsler er værre end i det amerikanskstyrede Abu Ghraib-fængsel, siger Lars Normann Jørgensen, Amnestys generalsekretær.

- Det handler blandt andet om, at omfanget af mishandlingen er voldsom, forklarer han, men også om, at Irak er et samfund uden et fungerende juridisk system og uden den modererende faktor, som USAs tilstedeværelse trods alt har været, siger han.

Amnesty mener, at nu hvor Danmark skærer ned på sin indsats i Irak, skal regeringen i samarbejde med EU presse irakerne til at overholde menneskerettighederne.

Slår hårdt ned

Venstres udenrigsordfører Michael Aarestrup Jensen er enig i, at det internationale samfund skal gøre det klart, at man forventer at de irakiske myndigheder slår hårdt ned på overgreb på fanger.

- Men at sammenligne det demokratiske valgte styre i Irak med Saddams diktatur er reelt absurd, og er kun et forsøg på at gøre deres rapport og forening mere interessant for verdenspressen, siger han.