Guaidó i interview: Åben for militær intervention fra USA

Juan Guaidó vil lytte til USA, hvis de tilbyder militær indblanding.

Her ses Juan Guaidó sammen med afhoppede soldater fra det venezuelanske militær. Nu fortæller Guaidó til Washington Post, at han overvurderede militærets støtte. (Foto: FEDERICO PARRA © Scanpix)

Venezuela har de seneste måneder dannet ramme for en intens kamp om præsidentmagten i landet. Den siddende præsident, socialisten Nicolás Maduro, nægter at gå af. Hans udfordrer, oppositionslederen og den selvudnævnte midlertidige præsident, Juan Guaidó, forsøger stadig mere ivrigt at vriste præsidentposten fra ham.

Nu åbner sidstnævnte op for at lytte til USA, hvis de tilbyder at involvere sig militært i konflikten i Venezuela. Det sker i et interview med Washington Post.

Her blev han spurgt, hvad han ville gøre, hvis USA's nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton ringede og tilbød en intervention.

- Kære ven, ambassadør John Bolton, tak for al jeres hjælp. Tak for muligheden, vi vil evaluere den, og vi vil sandsynligvis overveje tilbuddet i parlamentet med henblik på at løse denne krise. Hvis vi finder det nødvendigt, vil vi muligvis takke ja. Sådan ville Guaidó svare, hvis muligheden opstod.

Overvurderede militærets støtte

Tidligere på ugen forsøgte Juan Guaidó at få militæret over på sin side for at vælte Nicolás Maduro af pinden.

Det var dog kun en lille del af de venezuelanske militærfolk, der valgte at støtte Guaidó, og derfor sidder Maduro fortsat på posten.

- Vi overvurderede militærets støtte til et oprør. Vi har brug for opbakning fra flere soldater, og måske mangler vi også folk fra regimets embedsværk til at bakke op om oprøret, lyder det fra Guaidó.

Til gengæld gik mange af Guaidós civile støtter på gaden samme dag, hvilket førte til heftige sammenstød med militæret i hovedstaden Caracas.

  • En demonstrant blev påkørt af en af nationalgardens biler tidligere på ugen. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)
  • Det endte med voldsomme sammenstød mellem støtter af oppositionen og militæret. (Foto: MATIAS DELACROIX © Scanpix)
  • Mange tusinder gik på gaden på Juan Guaidós opfordring. Det skete angiveligt, efter han fandt ud af, at der ikke var så mange soldater, der støttede ham, som han havde håbet på. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Oppositionsleder Juan Guaidó ses her sammen med flere af de afhoppede militærfolk. Nu åbner han op for at lytte til eventuelle tilbud om militær indblanding fra USA. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)
1 / 4

Maduro advarer soldater

Nicolás Maduro holder nøje øje med USA's ageren i forhold til situationen i Venezuela. Han ser USA som en historisk fjende, der forsøger at destabilisere Venezuela.

- Vær klar til at forsvare hjemlandet med våben i jeres hænder, hvis det amerikanske imperie en dag vover at røre dette territorium, denne hellige jord, sagde Maduro i går i en tale.

Samtidig kom han med en advarsel til soldaterne i landets hær.

- Jeg stoler på vores væbnede styrker, på jeres loyalitet, jeg stoler på jer. Men pas på! En håndfuld forrædere må ikke ødelægge æren, foreningen og samhørigeheden blandt de boliavarianske væbnede styrker. Sig nej til forræderne!

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk