Gule sløjfer fører til sammenstød og politisk konflikt i Catalonien

Sløjferne symboliserer utilfredsheden over anholdelsen af en række catalanske politikere.

En kvinde binder gule sløjfer omkring et træ i Barcelona i sympati med anholdte catalanske politikere. (Foto: ALEJANDRO GARCIA © Scanpix)

Mange bænke, lygtepæle og broer i Barcelona og andre catalanske byer er for tiden gule. De bliver påsat sløjfer, der er bundet i plastic og andet materiale i farven.

Sløjferne bliver hængt op af catalanske separatister. De protesterer over anholdelsen af en række politiske ledere, der stod bag den ulovlige afstemning om Cataloniens selvstændighed sidste år.

Men det sker ikke uden modstand fra spanske loyalister. I mange tilfælde kommer de rejsende langvejs fra for at pille de gule sløjfer ned.

Jose Casado, talsperson for en ’rengøringsbrigade’ bestående af 80 personer, fortalte i sidste uge nyhedsbureauet AP, hvordan hans gruppe på en nat fyldte op mod 20 affaldsposer med over 100 kilo gult materiale fra sløjfer nær byen Girona.

Her ses medlemmer af den 80 mand store spanske loyalistgruppe iklædt hvide dragter i færd med at fjerne gule sløjfer i forstæder til den catalanske by Girona. (Foto: MARTA RODRIGUEZ © Scanpix)

Aktioner som disse fører til mange sammenstød i regionen.

For to uger siden brækkede en kvinde eksempelvis næsen, efter hun blev slået i ansigtet af en mand i Barcelona, da hendes børn var i færd med at fjerne sløjfer fra et rækværk. Manden blev anholdt og sigtet for hadforbrydelser, skriver The Guardian.

Politisk uro

Og stridighederne om de gule sløjfer har nu også bredt sig til det politiske niveau i Spanien.

I et åbent brev i avisen El Periodico har Cataloniens præsident, Quim Torra, kaldt grupperne, der fjerner sløjferne, for voldelige fascister.

Den nytiltrådte spanske premierminister, Pedro Sánchez fra socialistpartiet PSOE, vil forsøge at berolige Torra på et møde, der er planlagt til oktober.

Ledende politikere på den spanske centrum-højrefløj mener imidlertid, at premierministerens linje er alt for forsonlig. De tager nu selv del i nedtagningen af de gule sløjfer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter