Guvernør står fast trods undersøgelse, der bekræfter anklager om seksuelle krænkelser: 'Jeg har aldrig rørt nogen på upassende måder"

Præsident Biden opfordrer guvernør Andrew Cuomo til at trække sig, efter en rapport konkluderer, at han har seksuelt forulempet en række kvinder.

Der er eksempler på kys på kinden, på panden eller på hænderne.

En kvinde, der bliver raget på maven og ned over hoften, mens hun holder en dør.

En hånd, der kravler ind under blusen og stryger et bryst. Kram, der fører til et greb om ballerne. Samtaler om personlige forhold, spørgsmål om intime emner og en kultur på arbejdspladsen, hvor man tilsyneladende vidste, at "man ikke sagde nej til guvernøren".

Alt sammen eksempler på, hvordan det for mange kvinder har været at arbejde for eller i nærheden af New Yorks guvernør, Andrew Cuomo.

Og i går lød den klare konklusion fra New Yorks Justitsministerium, der i fire måneder har undersøgt anklagerne mod guvernøren:

- Guvernøren har seksuelt forulempet en række tidligere og nuværende ansatte i delstaten New York ved blandt andet uønsket og ikke gensidigt at berøre dem, ligesom han også har udtalt sig på en seksuelt krænkende måde og på den måde skabt et fjendtligt arbejdsmiljø for kvinder, står der blandt andet i den 168 sider lange undersøgelsesrapport, der blev fremlagt i går.

- Vores efterforskning viser, at guvernørens seksuelt krænkende opførsel ikke kun var begrænset til hans egen stab, men også omfattede statsansatte, inklusive en betjent og guvernørens sikkerhedsfolk.

Rapporten understreger også, at hele arbejdsmiljøet omkring guvernøren er præget af frygt og trusler, som har bidraget til normalisere Cuomos "hyppige flirterier og kønsbaserede kommentarer".

Cuomo: Det er simpelthen ikke den, jer er

Anklagerne mod Cuomo er ikke nye, og siden december sidste år har 11 kvinder stået frem og fortalt, hvordan de har følt sig krænket af guvernør Cuomo, der har kysset, berørt eller talt til dem på en måde, de har fundet særdeles grænseoverskridende.

Hidtil har han stået fast på, at han intet har gjort galt, men har dog undervejs beklaget, at nogen måtte have oplevet hans adfærd som ubehagelig.

Og det er en forklaring, han fastholder.

- Jeg vil have, at I hører det direkte fra mig. Jeg har aldrig rørt nogen på en upassende måde eller gjort upassende seksuelle tilnærmelser. Jeg er 63 år gammel. Hele mit voksne liv er foregået i offentlighedens søgelys. Det er simpelthen ikke den, jeg er, og det er ikke den, jeg nogensinde vil være, lyder det fra Andrew Cuomo.

Biden: Træd tilbage

Rapportens konklusion har fået USA's demokratiske præsident, Joe Biden, til at opfordre Andrew Cuomo til at træde tilbage. Det gjorde han i går aftes dansk tid, da han blev adspurgt om sagen på et pressemøde i Det Hvide Hus.

Også i marts lød meldingen fra præsidenten, at Andrew Cuomo burde gå af, hvis undersøgelsen bekræftede anklagerne mod ham. Og han er ikke den eneste fremtrædende demokrat, der gerne ser guvernøren trække sig fra sin post.

Flere af delstatens politikere har allerede krævet, at Cuomo træder tilbage, og undersøgelsesrapporten har kun båret nyt brænde til det bål.

- Som jeg sagde, da de her bekymrende anklager først kom frem, må guvernøren træde tilbage af hensyn til staten. Nu, hvor efterforskningen er afsluttet og anklagerne er bekræftede, bør det stå klart for enhver, at han ikke længere kan tjene som guvernør, skriver Andrea Stewart-Cousins, der er demokratisk flertalsleder i New Yorks lokalregering.

Også delstatens to repræsentanter i Senatet, Chuck Schumer og Kirsten Gillibrand, opfordrer guvernør Cuomo til at træde tilbage.

- Som vi har sagt før, er guvernørens handlinger, som vi hører om, dybt bekymrende, upassende og komplet uacceptable. Ingen folkevalgte er hævet over loven. New York fortjener en bedre leder som guvernør, sagde de i aftes.

Der er i forvejen allerede en rigsretssagsundersøgelse i gang af Andrew Cuomo som følge af anklagerne om upassende seksuel adfærd, og også den har fået større tilslutning efter undersøgelsesrapporten i går blev offentliggjort.

Her ses Andrew Cuomo (i midten) i 2012 i selskab med Charles Schumer (t.h.) og Kirsten Gillibrand. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix Denmark)

Politisk spil

I en længere videooptagelser forklarer Cuomo, hvordan han er et kærligt menneske, som altid forsøger at få andre til at føle sig godt tilpas.

Og imens han forklarer, hvordan han kysser, krammer og kærtegner alle, vises billeder af ham i situationer, hvor han kysser "sorte og hvide, unge og gamle, heteroseksuelle og LGBTQ, magtfulde personer, venner, fremmede, folk, jeg møder på gaden", som han formulerer det.

Han opfordrer til, at newyorkerne læser hele rapporten, før de drager nogle konklusioner.

Han understreger også, at hele sagen mod ham udspiller sig i en tid med et særdeles anstrengt politisk klima, og at man ikke skal være blind for, at rapporten, der nu har set dagens lys, vil blive brugt i et betændt politisk spil.

- Man ville være naiv, hvis man tror andet. Og newyorkere er ikke naive. For dem, der bruger situationen på at score politiske point, er med til at miskreditere de reelle ofre for seksuelle krænkelser, dem som loven er ment til at beskytte, siger han.