Gymnasieelever i Thailand kræver reform: 'Vi er ikke robotter'

Protester mod myndighederne har stået på næsten dagligt i en måned.

De tre fingre er en reference til trilogien 'Hunger Games', der handler om et opgør med systemet. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)

Det startede med universitetsstuderende, men nu går yngre årgange også med.

Hundredevis af gymnasieelever demonstrerer i dag i Thailands hovedstad Bangkok.

De vil have et opgør med skolesystemet, som de mener er forældet. Dagens demonstration sker efter en måned med næsten daglige protester mod myndighederne, skriver Reuters.

De over 600 elever, som er samlet foran uddannelsesministeriet i Bangkok, kræver ytringsfriheden ind i skolen og en lempelse af de strenge uniformregler.

  • Klistermærker med de tre fingre ligger klar til demonstrationen. De løftede fingre symboliserer frihed. (Foto: Jorge Silva © Scanpix)
  • Thailands uddannelsesminister, Nataphol Teepsuwan, gæster her demonstrationen. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)
  • Demonstrationer mod myndighederne har stået på næsten hver dag den seneste måned. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)
1 / 3

Hilsen til 'Hunger Games'

I flere af landets skoler starter dagen med at stå ret, mens nationalmelodien bliver kastet ud af højtalerne på skolen.

Men på det seneste har morgensamlingen været en smule anderledes på flere skoler. Eleverne er begyndt at holde tre fingre i vejret.

De løftede fingre er et symbol på frihed og et opgør med systemet, og er en hilsen til 'Hunger Games'-trilogien, hvor symbolet bliver oppositionens kendetegn for opgør.

Nøjagtigt det samme, kræver eleverne i Bangkok.

- Det thailandske uddannelsessystem har gjort os til marionetdukker, siger en 18-årig demonstrant og tilføjer.

- Vi er ikke robotter. Vi er ungdommen, og vi har ret til at sige vores mening.

Tidligere i august deltog landets uddannelsesminister i en messe, hvor han sagde, at de studerende havde ret til at sige deres mening, og at de ikke skulle straffes. Men på samme tid advarede han dem om, at der var grænser for, hvor langt de kunne gå.

  • De hvide bånd er en del af elevernes demonstration, og flere har båndet sløjfer om håndledet - (Foto: Lillian Suwanrumpha © Scanpix)
  • - Andre har sat dem i håret. (Foto: Jorge Silva © Scanpix)
  • Demonstranter står i dag uden for uddannelsesministeriet i Bangkok, hvor hundredevis er mødt op. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)
  • Eleverne kræver en reform med skolesystemet. (Foto: Lillian Suwanrumpha © Scanpix)
  • Tidligere på ugen bandt aktivister hvide bånd på porten ind til et fængsel i Bangkok, da de vil have en aktivisten Anon Nampa løsladt. Han sidder inde for tilskyndelse til oprør. (Foto: PANU WONGCHA-UM © Scanpix)
1 / 5

Ud over de tre fingre i vejret har elever også bundet hvide sløjfer i håret og om deres håndled for at signalere støtte til protesterne.

Også på sociale medier kan protesterne spores, hvor blandt andet et hashtag, der kan oversættes til #WhiteRibbonAgainstDictatorship er blevet populært.

Siden midten af juli har demonstranter gået på gaden for at udtrykke deres utilfredshed med regeringen, som de ønsker, går af.

FacebookTwitter