Gyser i Europa-Parlamentet: Von der Leyen er ikke sikret toppost

Den tyske forsvarsminister får i aften sin endelige dom i Europa-Parlamentet.

I tre timer stod den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, skoleret i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Hun er kandidat til den magtfulde post som formand for EU-kommissionen, og i dag mødtes hun med medlemmerne i parlamentet.

For selv om EU's stats- og regeringschefer har nomineret tyskeren til topposten, er det de 751 parlamentsmedlemmer, der i sidste end beslutter, om hun får den.

Uenighed blandt røde, danske medlemmer

Og der er lagt op til en gyser ved aftens afstemning klokken 18.

Kira Marie Peter-Hansen vil stemme imod Ursula von der Leyen ved afstemningen i Europa-Parlamentet i Strasbourg i aften.

SF's medlem af Europa-Parlamentet, Kira Marie Peter-Hansen, synes den tyske forsvarsminister lovede for meget og mener samtidig at hendes klimeplaner var for uambitiøse.

- Hun lægger op til en CO2-reduktion, der er lavere end den, som parlamentet allerede har vedtaget og endnu lavere end den, som klimarådene anbefaler, siger hun.

Derfor har hun tænkt sig at stemme imod von der Leyen.

- Jeg tror ikke hun kommer til at være den kommissionsformand, der kan stå i spidsen for at få lande som Tyskland og Polen til at forpligte sig til en grøn omstilling, siger Kira Marie Peter-Hansen.

Omvendt er der støtte at finde hos Socialdemokraternes medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose, der mener, at den tyske forsvarsminister virker professionel og "klar i mælet".

- Det virker, som om hun tror på, hvad hun selv siger.

Socialdemokratiske Christel Schaldemose har tænkt sig at stemme for tyske Ursula von der Leyen ved afstemningen om formandsposten til EU-Kommissionen. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Christel Schaldemose hæfter sig samtidig ved, at von der Leyens klimamål er mere ambitiøse end den forhenværende kommissions.

Hun anerkender, at den tyske forsvarsminister på nogle punkter går imod Socialdemokratisk politik på spørgsmål om indvandring og grænsekontrol.

- Men sådan er politik, og så må man tage de kampe.

Hun tilføjer, at valget af von der Leyen som kommissionsformand også giver danske Margrethe Vestager større beføjelser i EU's ledelse.

Omfattende program

I sin tale løftede von der Leyen blandt andet sløret for, at hun vil arbejde for et EU, der står i spidsen for kampen mod klimaforandringer. Det vil hun blandt andet gøre ved at reducere CO2-udslippet med 50 procent i 2030.

Derudover vil hun sætte større fokus på ligestilling, blandt andet ved at indføre, at EU-kommissionen skal stå af lige mange kvinder og mænd, sagde hun.

Von der Leyen vil også indføre en europæisk minimumsløn og en digital erhvervsskat, som skal sikre, at store it-virksomheder betaler skat.

Det bliver en anonym og hemmelig afstemning blandt parlamentsmedlemmerne, der klokken 18 skal afgøre, om von der Leyen bliver den næste kommissionsformand.

Hun skal have absolut flertal for at blive valgt. Det betyder, at hun skal have mindst 374 stemmer uanset hvor mange medlemmer af Europa-Parlamentet, der møder op til afstemningen.

Får hun det, overtager hun posten efter den nuværende formand, Jean-Claude Juncker.

Dermed vil hun blive den første kvinde på EU's mest magtfulde post.

Bliver Ursula von der Leyen dog ikke godkendt i Europa-Parlamentet, tvinger det EU-landenes stats- og regeringschefer til at finde en ny kandidat.

Det ved vi formentlig omkring klokken 20.