Redningshold i Tyrkiet og Syrien gennemsøger fortsat murbrokker for at finde overlevende efter jordskælvene, der ramte de to lande natten til mandag. Men håbet om at finde flere overlevende er ved at forsvinde efter to nætter med meget kulde.
- Vi går ind i en morgen nu, efter to nætter med hård frost. Uanset hvor optimistisk man er, må man sige, at det begynder at blive svært at finde overlevende, siger Karin Sørensen, der er chef for Røde Kors' kontor i Mellemøsten.
Onsdag morgen viste de seneste tal, at 9.500 personer nu har mistet livet i Tyrkiet og Syrien på grund af jordskælvene, og tabstallene stiger time for time.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer, at dødstallet kan stige til over 20.000. Dermed kan jordskælvene blive den største jordskælvskatastrofe for Tyrkiet siden 1939, hvor 33.000 mennesker døde.
Svært at finde overlevende efter i aften
Røde Kors har i samarbejde med hjælpeorganisationens søsterorganisation, Røde Halvmåne, fået indsat specialiseret mandskab til at forsøge at finde overlevende under de sammenstyrtede murbrokker.
Røde Kors' danske katastrofechef, Bjarke Skaaning, fortæller, at man som udgangspunkt kan overleve omkring 72 timer uden mad og vand, og at man også de næste dage vil fortsætte med at lede efter overlevende.
- Men det vil være meget få overlevende, man finder efter i aften. Det er en kamp mod tiden lige nu i håbet om at finde flere overlevende, fortæller Bjarke Skaaning.
Han siger, at det flere steder er etagebyggerier, der er styrtet sammen, hvor det kan være en kompliceret opgave at få folk ud. For mens en etageejendom kan være styrtet sammen, så kan nabobygningen stadig stå, men være så hårdt beskadiget, at den uden varsel kan styrte sammen.
Graver huller for at finde overlevende
Ifølge Røde Kors' katastrofechef foregår redningsarbejdet typisk ved, at man graver huller de steder i murbrokkerne, hvor man mener, der kan være mennesker.
Det kan eksempelvis være, hvis en overlevende, som er reddet ud, ved, at der var flere til stede i samme lejlighed eller ejendom. Dermed kan man nemmere finde frem til, hvilken dele man skal lede i.
Desuden er der også eksempler på, at overlevende under murbrokkerne selv har haft mulighed for at kontakte pårørende eller myndigheder ved hjælp af mobiltelefon, så de kunne reddes.
Men opgaven er risikabel.
- Hullerne, man graver, kan være flere meter dybe, og det er klart, der er en risiko for, at de huller også styrter sammen, siger Bjarke Skaaning.
Efterskælv gør redningsarbejdet svært
Mens redningsarbejdet fortsætter, er området også ramt af flere efterskælv. Siden skælvene natten til mandag er der blevet målt næsten 700 jordskælv, der ligger over det, der svarer til 2,5 på Richterskalaen. Det fortæller Trine Dahl Jensen, der er seismolog hos Geus, som måler undergrundsaktiviteter i Danmark og Grønland.
- Tendensen er, at der stadig bliver registreret mange, men der bliver registreret færre, og dem, der kommer, er mindre, siger hun.
Hun vurderer, at der i de næste dage og uger også kan komme skælv. Selvom skælvene bliver mindre, så tør hun ikke udelukke, at der stadig kan være risiko for større jordskælv. Derfor er det også en risiko, man bør have med i sine overvejelser, siger hun.
Samme vurdering kommer fra Bjarke Skaaning, der forklarer, at efterskælvene kan få murbrokkerne til at falde endnu mere sammen, hvilket også gør overlevelsesmulighederne dårligere, og redningsarbejdet endnu mere risikabelt. Alligevel vil arbejdet med at forsøge at finde overlevende fortsætte, selvom håbet er ved at slippe op.
- Første prioritet er lige nu at grave, grave og grave. Og så at skabe stilhed indimellem så man kan høre, om nogen kalder efter hjælp under murbrokkerne, siger Røde Kors' katastrofechef.
I løbet af de næste dage vil fokus så flyttes til at hjælpe de overlevende, fortæller han.