Hård kritik af indvandrerrådgivning

Den private organisation Indvandrerrådgivningen i Århus får kritik for dårlige råd, sjusk med sagsbehandlingen og syltede sager med store menneskelige omkostninger til følge.

Mark Hæk og hans kone Sheila ILoco blev forsikret om, at de var i gode hænder, da de for over et år siden opsøgte indvandrerrådgivningen. Hun måtte i en periode forlade landet, og sagen har blandet andet kostet op mod 50.000 kroner i blandt andet tabt arbejdsfortjenenste.

Den private organisation Indvandrerrådgivningen i Aarhus reklamerer med at yde kompetent, gratis og professionel rådgivning til danskere og udlændinge, der eksempelvis vil have hjælp til at søge om opholdstilladelse.

Men Indvandrerrådgivningen og dens chef Leif Randeris får nu hård kritik for i en række tilfælde at give dårlige råd, sjuske med sagsbehandlingen og sylte sager, selvom borgere ofte har betalt flere tusind kroner for at få hjælp.

I nogle sager har rådgivningen betydet, at ægtefæller er blevet udvist af Danmark, lyder kritikken.

Betaler for ydelser, de ikke får

En af kritikerne er Susanne Schmidt Sørensen, integrationsrådgiver i Aarhus Kommune.

- Vi møder mange folk, der kommer hos os og siger, at de har fået en rigtig dårlig rådgivning hos indvandrerrådgivningen. Folk har betalt en del penge for ansøgningsskemaer, oftest til opholdstilladelser. Men der sker aldrig mere. Udlændingestyrelsen modtager aldrig de her ansøgninger, siger Susanne Schmidt Sørensen til 21 Søndag.

Samme billede tegner Rabih Azad-Ahmad. Han er advokat og tidligere daglig leder af Gellerupparkens Retshjælp, hvor man ifølge ham jævnligt er stødt på klienter, der er kommet i klemme som følge af den rådgivning, de har fået hos Indvandrerrådgivningen.

- Jeg har med jævne mellemrum oplevet, at der er klienter, som kommer og klager over, at de har fået forkert rådgivning, eller at deres sager simpelthen er blevet syltet hos Indvandrerrådgivningen, siger Rabih Azad-Ahmad.

- Konsekvensen er nogle gange, at folk pludselig er ulovligt i Danmark og bliver udvist.

Leder bruges som ekspert

Indvandrerrådgivningens leder Leif Randeris bliver hyppigt brugt i medierne som ekspert på udlændinge og indvandrere. Leif Randeris bliver også spurgt til råds som hørringspart, når der er ny lovgivning om udlændige på vej.

Ifølge 21 Søndags oplysninger har Indvandrerrådgivningen hjulpet en del borgere med eksempelvis familiesammenføring, men rådgivningen kritiseres for at lave alt for mange fejl.

Kritikken bakkes yderligere op af en række kilder i politiet, blandt sagsbehandlere og advokater, 21 Søndag har været i kontakt med.

En af Danmarks førende eksperter i udlændingeret, lektor Peter Starup fra Syddansk Universitet, har gennemgået flere af Indvandrerrådgivningens sager. Og han er ikke imponeret over rådgivningens kvalitet.

- Det er elendig kvalitet. Der er ikke tale om rådgivning i nogle af de sager jeg har set i hvert fald. Det er jo elendigt, siger han til 21 Søndag.

Havde opholdt sig ulovligt i Danmark

En af dem, der er utilfreds med rådgivningen er VI Dinh Quach, der bor i Odder. Han havde betalt Indvandrerrådgivningen for at sende en ansøgning om familiesammenføring til udlændingestyrelsen.

Alligevel skete der intet i sagen, og efter længere tid erfarede han gennem sin advokat, at udlændingestyrelsen aldrig havde modtaget nogen dokumenter.

Vi Dinh Quachs kone - der var kommet til Danmark på et turistvisum - fik derfor at vide, at hun havde opholdt sig ulovligt i landet. Hun blev udvist til Vietnam med indrejseforbud til Danmark i to år.

- Jeg er meget ked af det. Jeg savner hende, siger Vi Dinh Quach, der arbejder som rengøringsmedarbejder.

Indvandrerrådgivningens leder Leif Randeris afviser, at rådgivningen har et generelt problem.

- Det må jeg på det kraftigste tilbagevise, siger han.

- Vi har en yderst god rådgivning, som selvfølgelig kan lave en fejl, det gør alle ind i mellem, siger Leif Randeris.

Mener, udvisning er selvforskyldt

I sagen om Vi Dinh Quachs kones udvisning af Danmark, mener Leif Randers, at det hovedsageligt er parrets egen skyld, fordi de ifølge Leif Randeris ikke mødte op til et møde.

- De er nærmest selvforskyldte igennem deres egen passivitet, siger Leif Randeris, der dog medgiver, at Indvandrerrådgivningen kunne have fulgt mere op.

Den forklaring afviser familien og deres advokat Tobias Grotkjær Elmstrøm.

- Det er indvandrerrådgivningen, som har begået en kæmpe brøler. Og det er katastrofalt for familien, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm.

Vi Dinh Quach's tolk fortæller desuden til 21 søndag, at de har deltaget i alle møder og rykket Indvandrerrådgivningen gentagne gange.

Og i et sagens dokumenter erkender Leif Randeris, at Vi Dinh Quach's kone "er uden skyld i hendes ulovlige ophold", "idet vi ikke har fået sagsbehandlet sagen".

Har du erfaringer med den private organisation, Indvandrerrådgivningen, så kan du skrive til DR Nyheder på