De kinesiske statsledere er rasende på den kommende amerikanske præsident, Donald Trump. Trump har nemlig brudt med knap 38 års diplomati, fordi han har snakket i telefon med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen. De to har diskuteret økonomiske, politiske og sikkerhedsmæssige bånd mellem de to lande.
Problemet er bare, at USA officielt ikke anerkender Taiwan som en selvstændig stat, men blot som en del af Kina.
Sådan har det været siden 1979, og ifølge Washinton Post har ingen amerikansk præsident talt direkte med en taiwanesisk leder siden da. Dertil kommer, at samtalen sker på et tidspunkt, hvor der er et særdeles anspændt forhold mellem Kina og Taiwan, fordi Taiwan tidligere i år valgte Tsai Ing-wen som præsident – og hun slutter sig ikke til idéen om et forenet Kina og Taiwan. Ifølge Washinton Post har Beijing derfor afskåret al officiel kommunikation med Taiwan.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/804848711599882240
Men det har Trump altså set stort på. På Twitter skrev han natten til lørdag, at Tsai Ing-wen havde ringet ham op for at ønske ham tillykke med valget for knap en måned siden. Efter blot en time tweetede han igen med beskeden: Interessant hvordan USA sælger militært udstyr til Taiwan for milliarder af dollar, men jeg skal ikke acceptere et lykønskningsopkald.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/804863098138005504
Det Hvide Hus oplyser, at der ingen ændringer er på vej i den politiske relation mellem USA og Taiwan, og at Trump skam er helt klar over, hvordan forholdet er mellem Taiwan og USA.
Det kinesiske udenrigsministerium, derimod, har klaget til præsident Obama over Trump og antydet, at Trumps fremfærd kan komme til at skade forholdet mellem USA og Kina. Kinas udenrigsminister, Wang Yi, kalder ligefrem telefonopkaldet for "en smålig handling".
Den tidligere amerikanske diplomat Christopher Hill er ifølge CNN ikke sikker på, at Trump var forberedt på, hvad konsekvenserne af opkaldet med Taiwan kan blive. Hill er i dag dekan på University of Denver, og under præsident George Bush var han chef for Bureau of East Asian and Pacific Affairs, som rådgiver præsidenten.
Forandringer uden en plan
Han kalder Trumps telefonsamtale med Taiwan for "en skræmmende tendens til at handle uden nogen ordentlig forståelse for diplomati".
- Det her er ikke sket for sidste gang. Folk i Washington får meget travlt med at rydde op, siger han.
- Det er et eksempel på, hvad der sker alt for ofte i den kommende administration. En tendens til ikke at have forberedt sig.
Chris Murphy, som er demokrat og medlem af Senatets udenrigsudvalg, tordner også mod Trump, ifølge CNN:
- Hvad der er sket i de sidste 48 timer er ikke et skifte. Det er store forandringer i udenrigspolitikken, som enten er med eller uden en plan. Allierede vil forsvinde, hvis de ikke ved, hvad vi står for.
Ifølge BBC har politikerne i Beijing siden det amerikanske valg prøvet at finde ud af, hvordan Trums politik i forhold til Kina vil blive.