Hårde anklager mod Mærsk i Irak

Amerikanske og irakiske topfolk beskylder A.P. Møller-Mærsk for at have udnyttet krigens kaos til sætte sig på Iraks største oliehavn. A.P.Møller-Mærsk er nu helt ude af Irak.

Danmarks største virksomhed beskyldes for at have udnyttet krigens kaos til at sætte sig på Iraks største hav. (Foto: © Palle Hedemann, Scanpix)

Topfolk i USA og Irak beskylder A.P. Møller-Mærsk for at have udnyttet krigens kaos til sætte sig på Iraks største oliehavn, Khor az-Zubayr, skriver Information.

Det er amerikanske og irakiske topembedsmænd der står bag beskyldningerne om, at A.P. Møller-Mærsk har sikret sig rettigheder til havnen uden en gyldig kontrakt.

- Mærsk præsenterede os for en kontrakt, der var underskrevet af en underordnet officer i det amerikanske forsvar, som ikke havde bemyndigelse til at indgå sådan en aftale, siger den amerikanske ambassadør, Darrell Trent, der ledede Iraks transportmyndigheder frem til sommeren 2004.

Ugyldig kontrakt

En anden amerikansk embedsmand, Frank Willis, der i 2003 var ansat som transportekspert i den amerikanske Irak-administration, er enig.

- Kontrakten var ikke gyldig. Og det gjorde vi med det samme klart for Mærsk, siger han og peger på, at kontrakten var så lukrativ for Mærsk, at det "nærmest var latterligt."

Et synspunkt, der også deles af Iraks første vicetransportminister efter krigen, Nabil Atta. Blandt andet krævede Mærsk et dagligt honorar på 15.000 dollar for havnedriften og beholdt hele 93 procent af havneafgifterne selv.

Samtidig hævdede Mærsk at have fået ret til havnen fem år frem, selv om Irak endnu ikke havde en regering.

Kaotisk situation

Anklagerne mod Mærsk gælder hovedsageligt de første 15 måneder efter krigsudbruddet. De har ikke noget at gøre med den voldgiftssag mellem Mærsk og irakiske myndigheder, der ifølge Mærsk blev afgjort fredag.

Når det kunne lykkes Mærsk at overtage Khor az-Zubayr uden en gyldig kontrakt, skyldtes det i høj grad det kaos, som opstod i det krigshærgede land.

- Masser af folk forsøgte at udnytte den kaotiske situation til at skaffe sig lukrative kontrakter. Men Mærsk var de mest skamløse og udnyttede åbenlyst situationen, siger den erfarne amerikanske ambassadør Trent, der har tjent både Nixon og Reagan.

A.P.Møller-Mærsk oplyser, at koncernen er helt ude af Irak.