Hårdeste indgreb i fredstid: Norge lukker alle skoler, universiteter og børnehaver

Det oplyser statsminister Erna Solberg på et pressemøde.

Norge har nu også valgt at lukke alle skoler, børnehaver og universiteter.

Det oplyser statsminister Erna Solberg på et pressemøde, hvor hun præsenterede den norske regerings planer for at tackle udbruddet af coronavirus.

- Alle landets børnehaver, skoler, ungdomsskoler, videregående skoler, højskoler og universiteter lukkes, lyder det fra statsminister Erna Solberg.

Sundhedsminister Bent Høie oplyser på pressemødet, at tiltagene gælder fra i dag klokken 18 og til 26. marts, skriver den norske avis VG.

- De indgreb, vi nu laver, vil opleves som en belastning for mange og vil få store konsekvenser for det norske samfund, siger Bent Høie.

Børnehavebørn og mindre børn med forældre i kritiske funktioner i samfundet får et omsorgstilbud i børnehaven eller skolen, skriver NRK.

- Vi må nu huske, hvem vi skal værne om. Vi kan derfor ikke overlade børnepasning til bedsteforældre i risikogruppen, siger Erna Solberg.

Hårdeste indgreb i fredstid

Før pressemødet havde Erna Solberg advaret om indgribende tiltag.

- Vi skal være forberedt på, at vi i dag kommer med de hårdeste og mest indgribende tiltag, vi har haft i fredstid i Norge, lød det fra Erna Solberg.

Over 600 personer er nu smittet med coronavirus i Norge, oplyser sundhedsmyndighederne.

10 personer er indlagt på hospitalet, og én person modtager intensiv behandling.

Direktøren for Folkehelseinstituttet, der svarer til Sundhedsstyrelsen i Danmark, anslår, at op mod 2,2 millioner nordmænd kan blive smittet med coronavirus.

- Mellem 733.000 og 780.000 personer kan blive alvorligt syge og mellem 22.000 og 30.000 vil blive indlagt på hospitalet, siger Camilla Stoltenberg, der er direktør i Folkehelseinstituttet, ifølge Bergens Tidende.

Hun understreger, at flertallet ikke vil opleve nogen symptomer.

Forbudt med flere end 50 personer

Tidligere i dag besluttede kommunerne i både hovedstaden, Oslo, og den næststørste by, Bergen, at lukke skoler og børnehaver for at bremse spredningen af coronavirus. Det skriver NRK.

- Vi er i en krise, lød det fra Raymond Johansen, der er leder for byrådet i Oslo.

Han understregede, at der sandsynligvis findes store mørketal, og at myndighederne ikke ved, hvor mange der er smittede. Det skriver den norske avis VG

- Nu bliver alle arrangementer med mere end 50 deltagere forbudt i Oslo.

Alle 53.000 ansatte i Oslo kommune skal arbejde hjemmefra, så vidt muligt.

Aflysninger og lukninger

Norges idrætsforbund har netop oplyst at alle idrætsaktiviteter aflyses med øjeblikkelig virkning.

Der er desuden vedtaget forbud og lukning af blandt andet kulturarrangementer, alle virksomheder i restaurationsbranchen, som ikke severer mad, træningscentre, frisører og svømmehaller.

Alle, der kommer tilbage til Norge fra rejser udenfor Norden, skal i hjemmekarantæne, uanset om de har symptomer eller ej. Både karantæne og udlandsrejser har tilbagevirkende kraft fra 27. februar.

Sverige har 'ingen diskussion om at lukke skoler'

Men i nabolandet Sverige findes der ingen 'aktiv diskussion' om at lukke skoler på samme måde som i Norge og Danmark for at forhindre spredningen af coronavirus. Det skriver det svenske medie Omni.

- Vi skal ikke lukke mere end det absolut nødvendige, siger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell på et pressemøde.

Irland meddelte tidligere i dag, at landet også vil lukke alle skoler, videregående uddannelser og børnepasningsinstitutioner indtil slutningen af måneden.