Hacker, der hjalp med at stoppe globalt angreb, anholdt

Den 23-årige Marcus Hutchins, der er kendt for at hjælpe med at standse WannaCry-angrebet, er fængslet i USA.

Den 23-årige hacker Marcus Hutchins, der hjalp med at stoppe den verdensomfattende computervirus WannaCry i juni, er tilbageholdt i USA.

Han er blandt andet anklaget for at sælge og tjene penge på computervirus, der er designet til at ramme banker. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den britiske hacker er tilbageholdt i Las Vegas, hvor han deltog i den årlige Def Con konference for hackere.

Ifølge de amerikanske myndigheder har den britiske hacker udviklet en trojansk hest med navnet Kronos - en computervirus, der er skabt til at trække bankoplysninger ud fra beskyttede computere.

Computervirussen er ifølge myndighederne skadelig for USA. Men anklagerne skulle ikke være relateret til WannaCry-angrebet.

Fandt stopknappen

Marcus Hutchins er bredt anerkendt som manden, der fandt stopknappen, som lukkede delvist ned for virussen WannaCry.

Han har siden foråret blandt andet besøgt Danmark og fortalt om, hvordan han stoppede virussen.

Virussen raserede i maj måned. Den låste computere ned og krævede penge for at låse dem op igen.

Det europæiske politisamarbejde Europol vurderede tilbage i maj, at der var tale om det hidtil største ransomwareangreb.

Den vurderes at have ramt over 200.000 brugere i mere end 150 lande. Både privatpersoner, myndigheder, offentlige institutioner og virksomheder.

Virussen, der blev brugt til angrebet, var baseret på et stykke software lavet af den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Den var baseret på en sikkerhedsbrist i Microsoft-programmet Windows, som tjenesten kendte til.

NSA er en amerikansk efterretningstjeneste under justitsministeriet.

Ifølge en rapport fra den anerkendte forsikringsgigant Lloyd gav virussen omkostninger for otte milliarder dollar på verdensplan.

/ritzau/Reuters