Hackerangreb tvinger Microsoft til at tilbyde gratis hjælp

Millioner af enkeltpersoner og mindre virksomheder bruger stadig ældre Windows-styresystemer.

Ifølge det europæiske politisamarbejde Europol er det globale cyberangreb uden fortilfælde. Angrebet menes at have påvirket 99 lande. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Verden over har teknikere det seneste døgn arbejdet på højtryk for at genoprette de computersystemer, der fredag blev ramt af hackerangreb med såkaldt ransomware.

Nu melder Microsoft, at virksomheden vil tilbyde gratis teknisk hjælp til de millioner af enkeltpersoner og virksomheder, der stadig bruger de ældre Windows-systemer.

Inden fredagens angreb mod næsten 100 lande har større organisationer kunne få gratis hjælp til de ældre styresystemer. Men nu vil virksomheden gøre det gratis for alle efter det historisk store hackerangreb.

Microsoft har derfor udsendt sikkerhedsopdateringer til de ellers usupporterede Windows XP og Windows Server 2003 operativsystemer.

Danskere bør opdatere Windows

I følge Center for Cybersikkerhed understreger det alvoren i gårsdagens angreb.

Der er "meget høj risiko" for, at tusindvis af danske computere, der benytter sig af Microsoft Windows-operativsystemer, som ikke er blevet opdateret, kan blive ramt af den globale hackerkampagne, lyder det i en nyligt udsendt trusselsvurdering.

Derfor anbefaler Center for Cybersikkerhed nu alle, der enten ejer eller administrerer Windows-baserede computere til at sikre, at de er blevet opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer fra Microsoft.

Ifølge det europæiske politisamarbejde Europol er det globale cyberangreb uden fortilfælde, og angrebet menes at have påvirket 99 lande.

It-sikkerhedsfirmaet Avast oplyser, at de har informationer om 57.000 angreb, hvor det er lykkedes virusset at trænge ind på computere. De hårdest ramte lande er Rusland, Ukraine, Taiwan og Kina. Det skriver Reuters.

Men også Storbritannien står over for alvorlige udfordringer, da hackerangrebene lagde store dele af sundhedsvæsnet ned.

Ifølge BBC er 40 hospitaler og klinikker blevet ramt rundt om i landet. Det har betydet aflyste operationer og konsultationer.

FacebookTwitter