Hæver dusøren på Rushdies hoved: Tæt på 19 millioner kroner

I mellemøsten har filmen 'Innonce of Muslims' været grobunden for voldelige optøjer mod især USA's ambassader. I kølvandet på det hæver Iran dusøren på Rushdies hoved.

I 1989 blev en 'fatwa' udstedt mod Rushdie og han var nødt til at gå under jorden i adskellige år. En fatwa er en åndelig vejledning, der giver instruktioner i forhold til hvordan muslimer skal forholde sig.

De voldelige optøjer i mellemøsten, hvor især amerikanske ambassader er blevet angrebet, kunne være undgået.

For filmen 'Innonce of Muslims', som mange steder er grobunden for angrebene, ville slet ikke være blevet lavet, hvis 'fatwaen' mod forfatteren Salman Rushdie var blevet håndhævet.

Det mener ihvertfald den iranske Ayatollah Hassan Sanei, skriver The Telegraph. Han er lederen af en magtfuld statslig fond, der har fattige som deres hovedprioritet.

Ayatollah Hassan Sanei har derfor hævet dusøren for at dræbe forfatteren til '"De sataniske vers" med knap to millioner kroner. Dermed er dusøren tæt på 19 millioner kroner.

En fejl at fatwaen blev trukket tilbage

Tilbage i 1989 udstedte den nu afdøde iranske spirituelle leder, Ayatollah Ruhollah Khomeini, en fatwa mod Salman Rushdie, efter han havde forfattet bogen "De sataniske vers".

En fatwa er en åndelig vejledning, der giver instruktioner i forhold til hvordan muslimer skal forholde sig. Nogle mener, at en fatwa giver alle muslimer lov og pligt til at dræbe den person, som fatwaen er udstedt imod, men det er mange muslimer ueninge i. Den afdøde spirituelle leder mente, at bogen var blasfemi.

Men efter kraftig international kritik blev fatwaen mod Rushdie trukket tilbage af det iranske styre, der lovede, at den ikke blev håndhævet.

Det mener Ayatollah Hassan Sanei nu er en fejl.

- Hvis imamens ordre var blevet udført, ville de videre konsekvenser i form af karikaturer, artikler og film aldrig være blevet til virkelighed, siger Ayatollah Hassan Sanei ifølge avisen.

Salman Rushdie måtte i mange år leve under jorden som følge af fatwaen.

Facebook
Twitter